Mihaela Bilic aduce informații de mare folos pentru părinți. Copiii sub vârsta de 5 ani nu trebuie să consume un anumit aliment. Despre ce este vorba? Specialistul în nutriție a venit cu mai multe detalii.
Deși mulți părinți cred că cerealele integrale sunt sănătoase și le oferă des copiilor mai ales la micul dejun, specialistul Mihaela Bilic recomandă să evite acest lucru. De asemenea, părinții nu ar trebui să nu le introducă în alimentația micuților nici produse lactate degresate.
Mai mult decât atât, foarte importante sunt și porțiile servite acestora. Micuții trebuie să aibă o jumătate din porția unui adult. Alimentația este cea mai importantă în copilărie, dar cu toate astea fiecare etapă vine cu propriile nevoi nutriționale și reprezintă un scenariu esențial în dezvoltarea unei relații echilibrate cu propriul corp și cu mâncarea în viața noastră.
Copiii cresc repede și au nevoie de alimente cu nutrienți de calitate care să fie repartizate în trei mese principale și maximum 2 gustări pe zi. Până la vârsta de 5 ani tubul digestiv al unui copil este sensibil și în dezvoltare, motiv pentru care cerealele integreale și fibrele în exces trebuie evitate, arată nutriționistul în emisiunea ‘Doctor de bine’, difuzată pe Pro TV.
Majoritatea oamenilor doresc să ajungă să aibă echilibru în ceea ce privește alimentația. Un număr considerabil de oameni abordează acum stilul vegetarian, în timp ce alții consumă produse de dulce, dar sunt mai atenți la porții și la combinațiile dintre ingredientele folosite. Nutriționistul a adus un set de reguli pentru cei care își doresc o alimentație sănătoasă, dar gustoasă.
1.Consumaţi zilnic 3-5 porţii mici de produse făinoase.
2.Optaţi pentru carne roşie slabă sau albă de 3-5 ori pe săptămână.
3.Mâncaţi produse lactate degresate o dată sau de două ori pe zi.
4.În privinţa ouălor, consumul optim se situează între 3 şi 5 bucăţi pe săptămână.
5.Mâncaţi peşte cât mai des şi aveţi grijă ca săptămânal, să includeţi în meniu o porţie, două de peşte gras.
6. Fructele se consumă zilnic, în cantităţi mici.
7. Mâncaţi zilnic, din belşug, legume proaspete, de preferat de sezon, şi folosiţi cu generozitate condimente.
8. Consumaţi săptămânal minimum două porţii de leguminoase (fasole, năut, linte).
9.Mâncaţi zilnic grăsimi neprelucrate termic ( o lingură de ulei sau un cub de unt) şi seminţe şi fructe oleaginoase de 3-5 ori pe săptămână.
10.Consumaţi doar ocazional alcool şi dulciuri. (Sursa: cartea Sănătatea are gust – Mihaela Bilic)