Alimentul nociv la care Călin Geambașu a renunțat pentru a slăbi. A dat jos 15 kilograme, dar nutriționiștii atrag atenția: ”Creierul nu trebuie bruscat” EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
18 03. 2024

Artistul Călin Geambașu, mare amator de dulciuri, încă din anii copilăriei, a început să se subțieze vizibil, după ce și-a propus să renunțe la zahăr. El ne-a dezvăluit, în interviul exclusiv pentru Playtech Știri, câte kilograme a dat jos, dar și cum se simte acum. Iar nutriționista Codruța Pantelimon ne explică de ce zahărul trebuie exclus, treptat, din organism.

Câte kilograme a slăbit Călin Geambașu, fără dulciuri?

Călin Geambașu a reușit performanța de a slăbi în jur de 15 kilograme, după ce a început să excludă zahărul din alimentație. Iată povestea lui:

”Datorită lui George Copos am avut ocazia să cânt, încă de la începutul anilor 2000, în hotelurile sale. Întâlneam un festin culinar cum în România era rarisim în acea perioadă. Gustam din toate și descopeream mereu gusturi și arome noi, aduse în România prin intermediul bucătarilor și cofetarilor care lucrau în hotelurile sale.

În aceeași perioadă a începutului anilor 2000 mai cântam și la un casino celebru din București unde bucătar era Joseph Hadad. Se întâmplau niște festivaluri ale gusturilor și aromelor. Cum să nu particip?”.

Solistul Călin Geambașu mai susține că a slăbit în timp, în decursul unor ani, nicidecum brusc:

”Nu am renunțat definitiv, ci am mai redus treptat din zahăr, după ce am văzut un documentar în emisiunea România, te iubesc!. Reducând gradual, am reușit să scap de vreo 10-15 kg, fără să fac vreun efort deosebit.

Aceste 10-15 kg le-am dat jos pe parcursul a 3-4 ani, într-un ritm ponderat, benefic pentru organism. Chiar și în secunda asta, când răspund la interviu, savurez un desert bun la o cafenea”, ne-a mai spus el, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Citiți și: Plantele care te scapă de dependența de zahăr. Cât de utile sunt pentru consum

Și-a învățat și fiul să fie atent la etichetele produselor alimentare

Călin Geambașu și-a învățat și fiul, pe Davin, să fie atent la alimentație, pentru a duce și el un stil de viață sănătos:

”Cel mai mult mă bucură că am reușit să mă mențin, mâncând echilibrat, din toate, cu măsură. Poate e un avantaj și faptul că nu beau aproape deloc alcool. Mă simt foarte bine fără acele 10-15 kg și mă bucur totodată că, datorită informării, ce astăzi e la îndemâna oricui, fiul meu a înțeles cu mult mai devreme decât mine să fie în temă privind zahărul „strecurat” în multe alimente și e atent la etichetele produselor, termenul de valabilitate, calorii, etc.

Deși nu suntem mari atleți, facem în mod frecvent și puțină mișcare, ne și distrăm și face bine și organismului”, a mai menționat artistul Călin Geambașu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Cum scăpăm de dependența de zahăr? Sfatul nutriționiștilor: ”Creierul trebuie educat!”

Nutriționista vedetelor, Codruța Pantelimon, ne spune care sunt pașii de urmat, ca să scăpăm de dependența de zahăr:

”A renunța la ceva înseamnă că deja este înrădăcinat în obiceiurile alimentare, așadar, este recomandabil să se renunțe treptat. De exemplu, dacă obișnuiai să mănânci jumătate de ciocolată sau o ciocolată pe zi, poți mânca una sau două pătrățele. Este vorba despre educația creierului prin antrenament. Renunțarea bruscă la ceva ce organismul este deja obișnuit este periculos pentru organism. În ce sens? Creierul va percepe renunțarea ca pe o amenințare, iar el va porni la atac, avertizând glandele suprarenale prin fligh or fight și secretând cortizol în exces. Este normal că acea persoană care a renunțat la dulciuri să slăbească mult. Asta nu e o noutate. Important este să slăbim sănătos”.

”Toate ne sunt permise, însă toate cu măsură!”

Codruța Pantelimon ne învață și cum să păcălim creierul, când ne propunem să renunțăm la dulciuri:

”Să ne educăm creierul că toate ne sunt permise, însă toate cu măsură. Din păcate, omul modern a cam uitat de pilda măsurii în tot ceea ce-l privește. Cât despre renunțare, eu propun să eliminăm acest cuvânt când ne dorim să aducem schimbări alimentației sau oricărui obicei pe care îl simțim că nu mai e benefic.

Creierul stă la pândă și ne taxează pentru orice schimbare. Creierul nu trebuie bruscat, el funcționează când îi aducem laurii, adică apa și fructoza, la trezire și, în rest, fentat!”, a mai menționat Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Playtech Știri.

Citiți și: De ce 1 din 7 români sunt dependenți de fast food. „E ca și cum vrei să te lași de fumat”

Ce fructe sunt indicate dimineața, la micul-dejun?

Sunteți obișnuiți să mâncați fructe și la prânz, dar și la cină? Codruța Pantelimon explică de ce fructoza nu este indicată după prima masă a zilei:

”Dulcele preferat creierului e acela natural, din natură, nu de sinteză, prefabricat. Creierul se trezește dimineața cu apă și cu dulce, fructoza din fructe. Așadar, recomand fructele până la ora prânzului, adică până la prima masă, indiferent de oră. Fructele sau dulciurile mâncate imediat după servirea mesei se transformă în aparatul digestiv, în stomac, în oțet pentru că fermentează cu alimentele ingerate.

Singurele fructe permise, după-amiaza, sunt măr, kiwi și ananas. Au aport de minerale necesare organismului și ajută la digestie și la asimilarea nutrienților. Bineînțeles, respectând distanța de două ore între mese. Fructele servite se vor considera o masă de sine stătătoare. Și, în niciun caz, desert sau gustare. Aceștia sunt termeni recent introduși în limbaj, odată cu industrializarea de la 1900”.