Alimentul nebănuit care are mari beneficii dacă îl consumi des. Foarte puțini oameni o fac
Alimentul nebănuit care are mari beneficii dacă îl consumi des. Însă foarte puțini oameni îl consumă, deși poate fi un deliciu dacă este inclus în prepararea diverselor mâncăruri. Este, de fapt, un ingredient cunoscut și sub denumirea de usturoi sălbatic, datorită faptului că gustul și mirosul sunt foarte asemănătoare.
Alimentul nebănuit care are mari beneficii dacă îl consumi des
Pentru cine nu și-a dat seama, este vorba despre leurdă, o plantă ce crește primăvara și poate da savoare preparatelor culinare. Pe lângă gustul minunat, aceasta are și multe beneficii pentru sănătate, motiv pentru care ar fi indicat să o incluzi în dietă. Astfel, leurda este folosită și ca plantă medicinală, dar gospodinele o pot include cu succes și în prepararea salatelor.
Nutrienții plantei stau în frunzele verzi, lucioase și cărnoase. Consumul de leurdă este benefic datorită conținutului bogat în vitaminele și minerale precum A, C, calciu, fier, fosfor și natriu.
De ce ar trebui să incluzi leurda în dieta ta
Leurda are însă și beneficii antibacteriene, antiinflamatorii și antiseptice. Totodată, consumul de leurdă mai ajută și la stimularea capacității de memorare, dar și la reglarea presiunii arteriale, prevenind apariția bolilor de inimă.
Deoarece leurda seamănă la gust cu usturoiul, se recomandă și în lupta împotriva virozelor. Nu trebuie însă neglijat nici efectul detoxifiant al plantei, care se poate observa pe silueta și tenul celui care o consumă.
Așadar, poți să incluzi și tu leurda în dieta ta, fie că o introduci în salate sau sub formă de suc răcoritor de leurdă. Se crede că leurda ajută la prevenirea reumatismului și că poate regla sistemul digestiv. În ce privește prepararea sucului de leurdă, este nevoie să torni apă caldă peste frunzele puse într-un borcan. Frunzele se vor macera în decurs de trei-patru ore, după care se trece totul printr-o strecurătoare și se servește.
De precizat este și că leurda scade nivelul colesterolului și poate ameliora, în unele cazuri, afecțiunile căilor respiratorii. Consumatorii leurdei susțin că planta le poate fi de ajutor și celor care se confruntă cu insomnii sau stări de amețeală.
Leurda a fost numită în Germania „Planta mileniului trei”, iar asta pentru efectelor benefice asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi asupra celui endocrin.
Leurda este săracă în calorii, iar o sută de grame de plantă conține numai 60 de calorii, adică doar 3.05% din totalul de 2000 de calorii recomandat zilnic unui adult.