Prețuri colosale pentru urzici și leurdă. Cât costă 1 kg, de fapt. Până și carnea de porc e mai ieftină

Prețuri colosale pentru urzici și leurdă. Cât costă 1 kg, de fapt. Până și carnea de porc e mai ieftină
Prețuri extrem de mari pentru urzici și leurdă

Urzicile și leurda se găsesc practic la marginea drumului și pot fi culese de oricine, însă prețurile pentru aceste plante au explodat. Comercianții au pus pe ele un preț mare, iar majoritatea consumatorilor refuză să le cumpere.

Verdețuri din ce în ce mai scumpe

Oamenii stau cu leurdă, urzici și stevie pe mese la piață, iar toate sunt proaspete și gata să fie consumate. Cu toate acestea, când văd cumpărătorii prețurile, le trece pofta. Vânzătorii spun că lumea nu prea cumpără și sunt rari oamenii care mai vin și cumpără câte o legătură.

De ce? Din cauza prețurilor, care variază între 5 lei pentru o pungă cu o mână de urzici sau 2 lei grămada. Leurda se vinde cu un leu sau doi legătura, dar depinde foarte mult și mărimea.

Comercianții susțin că nu sunt ei de vină și că nu au cum să pună un preț mai mic, având în vedere prețurile crescute și de la magazine. De asemenea, ei dau vina pe supermarket-uri pentru lipsa clienților.

„- Foarte slab, nu vin doamnele la piață, se duc la supermarket.

– Cam de cât cumpără lumea?

– 10 lei, 15 lei.”

„- Vreo 3 zile am lucrat la ele. Două zile dupa astea, o zi după leurdă, o zi la piață.

– Sunt proaspete?

– Proaspete, da.”

Preț record pentru urzică și leurdă

Oamenii se feresc când văd prețurile. O mână de urzici este 5 lei, însă pentru o masă decentă ai nevoie de mult mai mult, iar prețul crește și el considerabil. Dacă tragi linia și fac un calcul, nu se merită. Cei care au totuși „curajul” să cumpere, le cumpără doar de poftă.

„- Le consum așa, crude.

– În salate?

– Urzicile în suc și leurdă în salată. Nu sunt vitamine, minerale mi multe și mai bogate în nimic altceva!”

Dacă din piețe nu prea se cumpără, mâncărurile cu urzici sau leurdă sunt la mare căutare în restaurante. Străinii sunt cei mai dornici să încerce noi rețete și să facă cunoștință cu gastronomia românească.

„Avem salată, avem urzici, avem ciorba de lobodă. Acestea sunt preparatele de astazi, bune pentru cei care tin post, dar si dieta. Au nutrienti si acopera necesarul din fiecare zi”, a spus Daniel Iordan, bucătar șef.

Medicii recomandă cu căldură consumul de urzici, leurdă și alte verdețuri asemănătoare. Sunt extrem de bogate în vitamine și fibre, iar în această perioadă de an le găsim proaspete și gata să fie consumate.