După mai bine de zece ani de studiu, Departamentul de Agricultură din Statele Unite ale Americii (USDA) a dat undă verde pentru cultivarea unei legume inedite. Autoritățile spun că, în viitorul apropiat, produsul ar putea să primească aprobare și în Marea Britanie. Dacă nuanța originală a legumei este roșie, cea a produsului modificat genetic este mov. Află în rândurile următoare ce trebuie să știi despre alimentul modificat genetic care a fost deja aprobat în SUA.
Autoritățile de reglementare SUA au aprobat cultivarea roșiei modificate genetic. Spre deosebire de cea naturală, aceasta are culoarea mov. Specialiștii spun că este îmbunătățită din punct de vedere nutrițional. Roșia mov poate fi cultivată în condiții de siguranță, oferă asigurări autoritățile.
Potrivit USDA, roșiile au fost modificate genetic în așa fel încât să furnizeze de zece ori mai mulți antioxidanți decât soiurile naturale. Potrivit unui studiu realizat în anul 2008 și publicat în revista Nature Biotechnology, roșiile modificate genetic ar putea să prezinte un volum mai mare de antioxidanți antociani.
Antocianii se regăsesc în mai multe fructe și legume naturale. Două astfel de exemple sunt afinele și varza roșie. Acești antioxidanți sunt responsabili pentru culoarea violetă a alimentelor. Ei au fost asociați, în diverse studii, cu mai multe beneficii pentru organismul uman. Printre acestea se numără și reducerea riscului de dezvoltare de afecțiuni cardiovasculare și de diabet.
Pentru ca roșiile modificate genetic să aibă mai mulți antociani, oamenii de știință au preluat două gene de la planta snapdragon. Acestea au amplificat capacitatea plantei de la produce antioxidanții amintiți. În urma experimentului, a rezultat o roșie cu pulpa bogat colorată în nuanțe de violet.
Studiul publicat în anul 2008 în revista mai sus amintită vorbește despre efectele consumului unui astfel de tip de roșie. În urma unui experiment realizat pe șoareci, s-a constatat că cei hrăniți cu roșia modificată genetic au trăit cu 30% mai mult decât cei care au consumat o roșie obișnuită.
„Acesta este unul dintre primele exemple de inginerie metabolică care oferă potențialul de a promova sănătatea prin intermediul dietei, reducând impactul bolilor cronice. Și, cu siguranță, este primul exemplu de OMG (organism modificat genetic) cu o trăsătură care oferă cu adevărat un potențial beneficiu pentru toți consumatorii”, a declarat biologul vegetal Cathie Martin, în 2008.
Citește și: Cerealele modificate genetic, în Europa: ce a produs războiul din Ucraina
Deși a primit aprobare pentru a fi cultivată, roșia mov trebuie să fie supusă mai multor teste. Abia după ce va primi undă verde privind câteva aspecte legate de de reglementare, va putea să fie comercializată precum alte produse.