Spre deosebire de bucătăria japoneză, cea românească este mult mai consistentă. Plus că rețetele, în special cele pe care le pregătim când afară se lasă răcoare, se bazează pe carne și conserve. Deci…nimic prea sănătos în meniul nostru.
Totuși, nimeni nu ne obligă să mâncăm alimente care să ne pună la încercare stomacul sau ficatul. Fiecare dintre noi își poate întocmi meniul, cât mai sănătos posibil, iar de astăzi ar fi o idee strălucită ca alături de ciorba de la prânz să adăugați și un ardei iute, căci el e alimentul minune care, pe lângă alte beneficii, consumat de cel puțin patru ori pe săptămână, promite să-i scape pe cardiaci de probleme.
Un studiu făcut în Italia arată că există un remediu naturist, pe care îl poț introduce în alimentație, care reduce semnificativ riscul de deces în cazul unui infarct. S-a dovedit că persoanele cardiace care consumă ardei iute de cel puțin patru ori pe săptămână au mai multe șanse să supraviețuiască unui atac de cord.
„Protecţia faţă de riscul de mortalitate a fost independentă de tipul de dietă pe care oamenii o urmau. Cu alte cuvinte, cineva poate urma dieta mediteraneană sănătoasă, iar altcineva poate mânca mai puţin sănătos, însă pentru toţi ardeiul iute are un efect protector”, a explicat cercetătoarea Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Institutul IRCSS Neuromed din Pozzilli, Italia.
„Ardeiul iute este o componentă fundamentală a culturii noastre gastronomice, iar proprietăţile sale benefice, de toate tipurile, au fost asociate de-a lungul secolelor consumului său. Important este că acum studiul este abordat în mod serior și oferă dovezi riguroase și științifice”, a adăugat Licia Iacoviello, directoarea departamentului de epidemiologie şi prevenţie din cadrul aceluiaşi institut italian și profesor la Universitatea Insubria din Varese.
Principala problemă a omului modern este lipsa de timp, iar acest lucru se vede inclusiv în modul în care se alimentează. Dimineața nu are timp să ia micul dejun, la prânz mănâncă produse din panificație, iar seara golește frigiderul. Pe lângă faptul că nu este indicat să mâncăm mult înainte de culcare, există alimente și băuturi pe care ar trebui să le evităm dacă vrem să ne odihnim.
Cafea, băuturi carbogazoase, fructe, mâncare gătită consistentă și plină de grăsimi, dar și lactate și dulciuri. Surprinzător este că specialiștii sunt de acord ca, la ultima masă din zi, să bem un pahar de vin.
„Alcoolul are foarte multe kilocalorii, dar dacă vom bea un pahar de vin roșu, vom avea un aport de polifenoli, antioxidanți care ne mențin tineri”, spune nutriționistul Ana Maria Iulian, într-un interviu pentru Observator.