Alimentul minune care te ferește de infarct. Ce trebuie să mănânci pentru o inimă sănătoasă

Alimentul minune care te ferește de infarct. Ce trebuie să mănânci pentru o inimă sănătoasă
Alimentul care te ferește de infarct. Ce trebuie să consumi? 

Alimentația este extrem de importantă pentru organism. Care sunt cele mai bune alegeri când vine vorba de mâncare? Ce trebuie să mănânci pentru o inimă sănătoasă? În felul acesta poți preveni un infarct.

Alimentul care te ferește de infarct. Ce trebuie să consumi?

O mare flotă din organismul nostru se numește colesterol bun. Acesta se ocupă cu culesul și transportul tuturor grăsimilor rele din sânge și țesuturi spre ficat. Din acest proces vine energia de care ai nevoie pe parcursul unei zile. Poți totuși să mărești această flotă cu ajutorul consumului mai mare al unui aliment. Particule mici numite LDL intră ușor în interiorul vaselor de sânge, care au mici fisuri, iar odată intrate își fac depozite. Particulele mici sunt numite HDL. Acestea le culeg din vase pe cele mici și le duc spre ficat pentru a fi metabolizate. Analizele pentru cele prezentate mai sus se fac la fiecare șase luni, pentru a preveni un eventual risc de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog: “Targetul nostru la un pacient sănătos este să fie 120 maximum. La pacienţi care sunt bolnavi, scade la 100, la 80, depinde ce boală cardiacă suferă.”

Colesterolul rău se ține în control prin medicamente, dar organismul o poate face și singur, dacă te miști. Prin mișcare se mărește colesterolul bun – HDL. Colesterolul bun îl transportă pe cel rău. Așa e împiedicat să se depună în artere. Pentru a verifica, în analize trebuie să indice peste 50 cel HDL.

Salatele din frunze, potrivite pentr o inimă sănătoasă
Salatele din frunze, potrivite pentru o inimă sănătoasă

Ce se întâmplă dacă LDL și HDL sunt ambele mari?

“LDL mărit oarecum, dar HDL mare. Dacă este peste limitele normale HDL, inseamană că ne asigura protecţie, inseamnă că pacintul face sport, are alimentaţie sănătoasă”
Dr. Iulian Calin medic cardiologie internvențională

70% din colesterolul din organism e produs de ficat, restul din alimente. Poți mări protecția cardiovasculară dacă jumătate din orice porție e reprezentată de frunze. Frunzele nu au colesterol, conțin fibre care nu se digeră și care dau rapid senzația de sațietate, așa că îți păcălești practic organismul că a mâncat mult, iar pentru că organismului i se pare că e sătul reduci automat din alimentele nesănătoase.

Alimente care îți protejează inima

1. Somon
2. Fulgi de ovaz
3. Seminte de in
4. Fasole
5. Migdale
6. Nuci
7. Vin rosu
8. Ton
9. Tofu
10. Orez brun
11. Lapte de soia
12. Afine
13. Morcov
14. Spanac
15. Brocoli
16. Cartofi dulci
17. Ardei gras rosu
18. Sparanghel
19. Portocale
20. Rosii
21. Pepene galben
22. Papaya
23. Ciocolata neagra
24. Ceai
25. Dovleac