Vești bune din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta dat asigurări că în perioada următoare nu se vor înregistra creşteri de preţuri la alimente, ba din contră, unele vor mai scădea spre final de an. Iată despre ce produse alimentare importante este vorba.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că în perioada următoare nu se vor mai înregistra creşteri mari de preţuri la alimente. Acesta a fost întrebat vineri, 12 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă ar trebui să ne obişnuim cu preţurile mari la alimente sau vom începe să vedem o uşoară scădere.
Prin urmare, oficialul a declarat că România, atât timp cât este o ţară agricolă, va avea preţuri mai mici la alimente, însă nu vor fi diferenţe mari faţă de preţurile practicate în Uniunea Europeană.
„Unele scăderi cred că vor apărea. La legume-fructe, spre exemplu, am văzut că au apărut prețurile la cireșe. La început de luna mai sunt trufandalele, așa se numesc în România, și de regulă sunt mai scumpe. Deci, categoric că unele produse agroalimentare mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de prețuri. Că așa se întâmplă, sunt sezoniere.
V-am prezentat niște grafice care ne dau speranța că s-ar putea să avem cel puțin diminuări ușoare de preț și la produsele care ne-au durut cam mult: untdelemn, ulei, uleiul comestibil. Da, dar la alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale, dar ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creșteri mari de prețuri în perioada următoare.” a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.
El a completat afirmând că România va avea preţuri mai mici la alimente, însă nu pot exista diferențe extrem de mari comparativ cu cele din Uniunea Europeană. Conform unor calcule, preţurile la produsele agroalimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană.
„Suntem în Uniunea Europeană și nu cred că noi mai putem să sperăm să avem prețuri mult mai ieftine în România la produse agroalimentare decât în restul Europei (..)
După calcule pe care le-au făcut unele instituții internaționale ale Uniunii Europene, prețurile la produsele agroalimentare din România sunt cam 50-60% din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei. Inevitabil. Asta vă spun eu, nu ca guvernator, vă spun ca cercetător”, a completat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a făcut aceste declarații care urmare a unui șir de scumpiri mari la alimentele de baze. Astfel, prețul zahărului a crescut cu 58,25% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022. Alte produse care au avut creşteri semnificative în ultimul an sunt: untul (35,16%), cartofii (34,15%), ouăle (30,71%), laptele (27,97%) şi pâinea (17,97%).
Citește și: Cine va putea cumpăra țigări și alcool în România. Modificare majoră a legii, ce putere primesc vânzătorii