Nutriționiștii ne avertizează cu privire la preparatele tradiționale pe care le consumăm de Crăciun. Multe dintre ele sunt destul de nesănătoase și pline de grăsimi, așa că ar trebui doar să gustăm câte un pic din toate, fără să ne săturăm. Ușor de spus, greu de făcut, mai ales cu mese pline de cozonaci, sarmale, piftie și alte preparate greu de refuzat.
Totuși, printre aceste bucate, de sărbători, există mulți români care au dat cozonacul românesc pe panettone, iar pentru că este un desert pufos și nu foarte dulce, el poate fi mâncat în cantități mai mari decât ne-am putea dori pentru sănătatea noastră.
El conține peste 350 de calorii pe suta de grame, iar asta dacă este simplu. Dacă vorbim despre un panettone umplut cu ciocolată sau alte creme, atunci 100 de grame ajung să conțină și 700-800 de calorii, adică enorm, având în vedere că un adult are nevoie între 2.000 și 3.000 de calorii pe zi, în funcție de vârstă, sex și activitate fizică.
Unii îi spun prăjitură de Crăciun sau pâine dulce. Prima mențiune despre Panettone apare într-un dicționar italiano-milanez din 1839.
Panettone a fost considerat o specialitate lombardă de casă încă din secolul al XIX-lea, când cărți de bucate au plasat rădăcinile rețetei originale ferm în zona din jurul orașului Milano.
Italia produce peste 7.100 de tone de Panettone în fiecare an – din care aproximativ zece procente sunt vândute la nivel internațional. Se spune că această pâine dulce este o sursă de mândrie națională și este atât de importantă încât a fost supusă unui proces oficial de autentificare conform legislației italiene în 2005.
Mai mult, potrivit Italy Magazine, există chiar și o poveste de dragoste în spatele panettone.
Legenda populară este cea a unui nobil și șoimăreț pe nume Ughetto, care s-a îndrăgostit de Adalgisa, fiica unui brutar a cărui afacere trecuse prin vremuri grele. Familia lui Ughetto a fost nemulțumită de alegerea sa și i-a interzis să se căsătorească cu o fată atât de umilă.
În încercarea de a continua să se vadă cu iubita sa, Ughetto, deghizat, s-a angajat la brutărie, unde într-o zi a cumpărat unt și zahăr pe care le-a adăugat la amestecul de pâine al brutăriei. Pâinea dulce a lui Ughetto a devenit populară, iar brutăria a început în curând să aibă parte de vremuri mai bune, ceea ce a mulțumit-o pe Adalgisa.
Pentru a continua să o mulțumească, într-o zi, în preajma Crăciunului, el a adăugat coaja confiată și stafidele la amestec, iar popularitatea pâinii sale a depășit tot ceea ce brutăria produsese până atunci – de fapt, a devenit atât de populară încât familia lui a cedat și a dat permisiunea ca cei doi să se căsătorească.