În ultima vreme, tot mai multe studii de nutriție, vorbesc extrem de mult despre alimentul consumat zilnic de români care îngrașă foarte mult. În urma studiilor, s-a constatat că acest aliment este extrem de periculos, sau cel puțin așa spun nutriționiștii. Citește și află care este alimentul consumat zilnic de români care îngrașă foarte mult.
Pâinea este unul dintre cele mai consumate produse alimentare din lume. Cu toate acestea, în ultimii ani, consumul de pâine și produse de panificație a scăzut, în special în rândul populației occidentale. Motivul de îngrijorare este creșterea în greutate și prezența glutenului în aceste produse.
Glutenul este inacceptabil în alimentație doar în cazul pacienților cu boală celiacă, care sunt obligați să adere tot timpul la dieta fără gluten, arată nutriționiștii. Consecințele dietei fără gluten la persoanele sănătoase fac obiectul multor studii recente.
Un studiu recent, realizat pe un eșantion de puțin peste 1000 de români, a scos la iveală faptul că pâinea și produsele de panificație, în general, sunt cele mai consumate alimente.
Vezi și: Alimentul pe care îl mănânci zilnic îți inflamează corpul. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă
Conform studiului CIPRA, peste 80% din români au în consumul zilnic pâinea, de atfel, acesta fiind alimentul consumat zilnic de români. În același studiu s-a mai constatat că aproximativ 72% consumă dulciuri, și un anume tip de alimente, de cele mai multe ori lipsite de beneficii nutritive.
Un alt studiu, de data asta publicat în revista ”National Library of Medicine”, a arătat că valorile suprafeței de grăsime viscerală au crescut la cei care consumau produse de panificație fără gluten și cu gluten, dar aceste modificări nu au fost semnificative, se arată în studiu.
”La lotul cu cereale integrale și la lotul de control s-a observat o reducere a suprafeței de grăsime viscerală, la lotul de control s-a înregistrat o modificare semnificativă.
După intervenție, valorile suprafeței de grăsime viscerală au crescut în grupul fără gluten la 57% dintre subiecți, în grupul cu gluten la 73% dintre subiecți și în grupul cu cereale integrale la 43% dintre voluntari.”, mai precziează studiul.
Vezi și: Care este, de fapt, cea mai sănătoasă pâine. Detaliul de pe etichetă pe care mulți îl ignoră
Deși valorile suprafeței de grăsime au incetat în grupurile fără gluten și cu gluten, numărul probelor cu valori de referință a crescut de la 80% la 86% în grupul fără gluten și de la 43% la 66% în grupul cu gluten.
Consumul de diferite tipuri de produse de panificație a modificat în cea mai mare parte valorile zonei de grăsime viscerală într-o direcție pozitivă, arată studiul amintit.
Dar, cu toate astea, nutriționiștii trag un semnal de alarmă și recomandă să reducem consumul de pâine și produse de panificație.