Alimentul care s-a scumpit enorm în 2022. Niciodată nu a fost atât de scump în România

de: Emanuela Pană
07 02. 2022

Anul 2022 a debutat cu un val de scumpiri, românii scoțând din buzunare mai mulți bani pentru alimentele de bază, iar asta pe lângă majorarea facturilor la gaze și electricitate. În luna ianuarie, indicele prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 135,7 puncte la nivel global, față de 134,1, cât fusese în ultima lună din 2021. Află în continuare care este alimentul care s-a scumpit cel mai mult.

Alimentul care s-a scumpit enorm în 2022

Un raport al Organizației pentru Alimentație și Argicultură care urmărește evoluția prețurilor celor mai comercializate produse alimentare la nivel global arată că indicele de preț la alimente a crescut cu 1,6 puncte în ianuarie 2022, față de decembrie 2021.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat în rândul uleiurilor vegetale, al căror preț a atins, în luna ianuarie, un nivel-record. Vorbim despre o creștere de 4,2%.

În prima lună din an, o creștere semnificativă s-a înregistrat și la capitolul lactate (aproximativ 2,4%), al căror preț s-a mărit pentru a cincea lună consecutivă. La această categorie, cele mai mari scumpiri au fost la laptele praf și la unt.

De asemenea, în luna ianuarie s-a majorat și prețul cărnii, cerealele fiind și ele mai scumpe cu 0,1%. În rândul acestora, porumbul a înregistrat o creștere de preț de 3,8%, pe fondul îngrijorărilor legate de seceta din America de Sud. Pe de altă parte, grâul s-a ieftinit cu 3,1%, motivul fiind recoltele bogate din Australia și Argentina.

Citește și: Ministrul Mediului, despre scumpirea alimentelor în România. Pâinea specială pe care o consumă

Niciodată nu a fost atât de scump în România

Totodată, unul dintre puținele produse care au cunoscut o scădere de preț a fost zahărul (o depreciere de 3,1%).

În urmă cu câteva zile, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre scumpirile alimentelor, spunând că acestea sunt „efectul scumpirilor în energie“. Social-democratul a adus în discuție și inflația, menționând că, în cadrul coaliției, se caută soluții pentru o eventuală plafonare a prețurilor la alimente.

„Scumpirile la produsele de bază sunt efectul scumpirilor în energie. Haideţi să vedem, să acţionăm asupra cauzei şi apoi să le luăm gradual şi să acţionăm, în primul rând, în zona de energie. Se merge concomitent. Haideţi să acţionăm la cauză şi să vedem dacă se mai impune o plafonare la preţurile de bază, dacă mai creşte preţul.

Ştiţi foarte bine că avem şi un trend nu tocmai prielnic pentru noi toţi în ceea ce priveşte inflaţia. Aceste măsuri încercăm să le luăm astfel încât să se echilibreze acest lucru şi să stopăm această creştere a inflaţiei, altfel o creştere a inflaţiei în toată Europa, nu numai în România.

Eu o să am discuţii în aceste zile atât cu producătorii, cât şi cu reprezentanţii hypermarketurilor, să venim cu o soluţie cât mai uşoară şi cât mai accesibilă. Am văzut ce a ieşit – că revenim la raţionalizări, la cupoane. Este exclus aşa ceva, dar statul trebuie să ia anumite măsuri să nu vină unii să speculeze această lege“, a explicat liderul PSD.