01 oct. 2023 | 10:33

Alimentul care s-a ieftinit enorm! Fermierii nu mai suportă, ce se întâmplă acum la granița României

Economic
Alimentul care s-a ieftinit enorm! Fermierii nu mai suportă, ce se întâmplă acum la granița României
Grevele fermierilor români si bulgari împotriva Ucrainei

Unul din cele mai afectate sectoare, ca urmare a războiului din Ucraina, este agricultura, iar efectul se poate vedea cu ochiu liber. Atât fermierii români, cât și cei bulgari, polonezi și maghiari, vorbesc despre alimentul care s-a ieftinit enorm, spunând că nu mai suportă. Citește mai departe și află ce se întâmplă acum la granița României.

Războiul din Ucraina afectează agricultura și prețurile din întreaga lume

Solul fertil din regiune, cunoscut sub numele de ”grânarul lumii” datorită abundenței de cereale precum grâul, orzul, porumbul, soia, și alte alimente, inclusiv uleiul de floarea-soarelui și carnea de pasăre, a asigurat în deceniile trecute că Ucraina va rămâne unul dintre principalii producători și exportatori de alimente din lume.

Vezi și: Planta care s-a scumpit enorm în România. Prețurile au luat-o razna

Se estimează că 70% din terenurile din Ucraina sunt folosite pentru agricultură, dar invazia rusă de acum un an a schimbat toate acestea.

Partea proastă, conform experților, este că și statele vecine Ucrainei, precum România, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia și chiar Ungaria, au avut de suferit în acest segment.

Rolul Ucrainei ca grânar al lumii este în pericol în timp ce războiul continuă să facă ravagii, distrugând terenurile agricole ale țării și lăsând în urmă obstacole periculoase, îngreunând și mai mult curățarea și reconstrucția care trebuie să aibă loc pentru a reface câmpurile.

Războiul exacerbează un sistem alimentar deja delicat, care ar putea avea consecințe pentru decenii, au declarat experții.

Dar lucrurile nu s-au oprit, iar în ultimele luni ale anului au apărut grevele fermierilor români și bulgari impotriva importurilor de cereale din Ucraina, și nu numai.

Grevele fermierilor români si bulgari împotriva Ucrainei

Încă din aprilie a.c., fermierii din România și Bulgaria protestează față de răspunsul Uniunii Europene la o abundența de produse agricole din Ucraina care inundă piețele locale și subminează prețurile.

Ulterior, în septembrie, Bulgaria anunța că va accepta cereale din Ucraina după încheierea unei interdicții la nivelul UE, ceea ce a provocat proteste din partea fermierilor, în timp ce guvernul român plănuia o interdicție unilaterală de 30 de zile pentru importurile de cereale din țara vecină.

Vezi și: Produsul pe care românii nu vor să îl mai importe din Ucraina. Este revoltă în toată regula

Marcel Ciolacu anunța pe 18 septembrie că guvernul este pregătit să adopte un ordin comun al miniștrilor agriculturii și economiei pentru prelungirea cu 30 de zile a embargoului asupra importurilor de cereale din Ucraina.

Cu toate acestea, premierul român a adăugat că ordinul nu va fi dat până când nu va exista o comunicare cu omologul său ucrainean, precizând că la acel moment nu exista nicio solicitare de export din partea Ucrainei și că România ”nu a importat niciun gram de cereale” din Ucraina.

Fermierii români vorbesc despre alimentul care s-a ieftinit enorm

Interdicția inițială a fost menită să protejeze fermierii și să permită piețelor să se adapteze la afluxul de produse din Ucraina în urma blocadei Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

În trecut, Kievul a amenințat că va da în judecată UE dacă nu renunță la interdicție. Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene, în urma deciziei Comisiei de a pune capăt restricțiilor la nivelul UE.

Dar, ceea ce nu a menționat premierul român este că fermerii locali au ajuns la saturație, mai ales datorită scăderii prețurilor, și vorbim aici de alimentul care s-a ieftinit enorm, și anume semințele de floarea-soarelui.

Citește și: Criză alimentară cauzată de războiul Rusia-Ucraina pentru următoarele luni. Ce spune Klaus Iohannis: ”Mișcări și la prețul pe alimente”

Problema este cu mult mai acută, având în vedere că deja suntem în perioada în care fermierii ar trebui să intre în campaniile de recoltare la floarea-soarelui.

Specialiștii din domeniu spun că prețul este la pământ, iar întreaga piață de desfacere este blocată, asta și datorită ofertei extrem de ieftine pe care traderii din piață o au în Ucraina.

”În unele zone ale țării prețul la floarea-soarelui a fost micșorat până la 5,5 lei per kg (1,43 RON), pe când prețul bursier în Europa la moment în banii noștrii este aproximativ 8,5 lei (2,2 RON).

Traderi le promit neoficial fermierilor că în scurt timp vor coborî cifrele de achiziții sub 5 lei (1,3 RON)”, spuneau reprezentații Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, conform Agrointel.

Atât în Republica Moldova, cât și în România, reprezentanții fermierilor fac presiuni asupra ministerelor de resort pentru a aduce măsuri de protejare a fermierilor și, implicit, a producțiilor de semnințe de floarea-soarelui, dar și de găsirea de soluții pentru deblocarea transportului maritim și terestru pentru a-și putea exporta producțiile.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro