După ce cerealele din Ucraina au creat printre agricultorii români mari nemulțumiri, acum un alt produs de la aceiași vecini copleșește piața românească. Așadar, care este produsul pe care românii nu vor să îl mai importe din Ucraina. Este din nou revoltă în toată regula.
Apicultorii din România cer stoparea importului de miere din Ucraina, în contextul în care țara noastră se confruntă cu un excedent din acest produs.
În același timp, apicultorii solicită și ei un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este „apă de ploaie pentru agricultura României”.
„Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producția a fost una modestă, nici în aceste condiții nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurență neloială între ceea ce producem noi și ceea ce intră din spațiul extracomunitar, din păcate, la prețuri foarte mici.
Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că prețurile de producție au crescut cu 30%-40%, prețurile de achiziție au scăzut în același mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurență neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate și mai mare”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, conform Agerpres.
Reprezentantul apicultorilor a mai spus că a transmis Ministerului Agriculturii o adresă prin care solicită fonduri pentru apicultura din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina.
În plus, se cere integrarea mierii ucrainene în acea categorie de produse agricole în care sunt și cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.
„În orice caz, dacă nu se vor lua măsuri așa cum se iau și cu cerealele, vom falimenta aceste stupine care încă mai produc, deși tinerii nu se mai apropie de această meserie pentru că nu aduce niciun venit.
Am făcut o adresă către Ministerul Agriculturii prin care am solicitat ca în cazul în care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apă de ploaie pentru agricultura României, să introducă și mierea și stupinele, adică să intre și apicultura în această categorie.
Se poate vedea din datele statistice ce s-a importat din Ucraina și pe miere, în așa fel încât să fim prinși acolo. Se pare că aceste sume vor fi mai mari și în aceste condiții ar fi bine să ajutăm un pic și apicultura, în contextul în care anul trecut a fost unul prost și ajutorul de minimis, care deși era prins în buget, nu s-a acordat.
Deci, solicitarea noastră este ca și sectorul apicol să fie integrat în această solicitare de stopare a importurilor cum sunt și cerealele și alte produse alimentare și de a proteja producția autohtonă”, a conchis președintele ACA.