Există multe ingrediente și alimente pe care mulți oameni nici nu apucă să le guste sau să viseze la ele într-o viață. Este unul cu totul special care se regăsește în multe rețete, dar în cantități foarte mici. Acest lucru se întâmplă pentru că are o aromă foarte intensă, dar și pentru că trebuie să scoți mulți bani din buzunar pentru a-l achiziționa. Un kilogram costă 30.000 de euro. Despre ce este vorba și cum mai poate fi folosit?
O plantă specială cultivată inițial în Orientul Mijlociu a trezit curiozitatea multora. Astăzi se regăsește pe rafturile unor magazine speciale sau chiar și în unele supermarket-uri și este unul din cele mai folosite condimente din România.
Cu toate astea, puțini știu că este nevoie de 2.5 kilograme de ,materie primă’ pentru a putea obține 500 de grame din acesta. Mai exact, este vorba despre șofran. El mai este cunoscut și sub denumirea de „crocus sativus” sau aur roșu, crește până la 30-40 de centimetri, iar din florile lui se obține condimentul.
E nevoie de puțină îndemânare și o cunoaștere bună a bucătăriei pentru a-l folosi pentru că este foarte aromat, intens și oferă o culoare incredibilă oricărui preparat. Specialiștii îl știu drept ,aurul roșu’ din cauza prețului. Un kilogram costă în jur de 30.000 de euro și pentru a-l obține este nevoie de 130.000 până la 240.000 de flori.
Cel mai bun moment de a culege florile este toamna, din octombrie până în noiembrie, ulterior firicelele de șofran se extrag manual și ulterior se usucă pentru a obține condimentul. Poți face un orez exotic doar cu un vârf de cuțit de șofran, sos de ciuperci sau îl poți adăuga în diverse copturi. De asemenea, poți prepara chiar și ceai din el.
Proporțiile pentru o băutură caldă sunt: 250 de mililitri de apă clocotită și o linguriță de șofran mărunțit. Se acoperă totul și se lasă la infuzat preț de 15 minute, iar mai apoi se strecoară și se consumă ceaiul pe durata zilei.