Cei care dețin animale trebuie să aibă o grijă în plus în zilele noastre la alimentația lor. Specialiștii au adus în prim-plan un aliment care trebuie consumat în special de oi pentru a putea reduce emisiile de metan. Ce trebuie să mănânce acestea?
Cercetătorii au în vedere mai multe opțiuni în privința alimentelor consumate de oi care să le ajute cu emisia de metan. Specialiștii susțin că algele în alimentația animalelor ar putea fi o soluție în acest sens.
Dieta ar putea să se aplice cu succes și în cazul bovinelor, spun oamenii de știință de la Institutul James Hutton din Dundee, în estul Scoției, Marea Britanie. Oile din insula scoțiană Nord Ronaldsay au o dietă unică pentru că această constă în mare parte din alge de mare tocmai pentru că acestea le-ar putea ajuta la reducerea emisiilor de metan, relatează EuroNews.
Fermierii insulei doreau la începutul secolului al XIX-lea să folosească fiecare spațiu disponibil pentru a putea cultiva culturi. În lunile de vară exista destulă iarbă și pentru oi, dar când vremea se răcea ele trebuiau să mănânce o mare parte din dietă formată din alge pentru a putea supraviețui.
Oamenii de știință spun că oile din Norh Ronaldsay sunt unice pentru că petrec luni de zile consumând doar plante marine. Specialiștii au fost inspirați de obiceiul lor și au descoperit în cele din urmă faptul că acesta le ajută să reducă emosiile de metan produse de animale.
Animalele de fermă sunt surse majore de gaz metan – flatulență – care este de aproximativ 30 de ori mai puternic decât dioxiul de carbon când vine vorba despre captarea căldurii în atmosferă. Problema aceasta a devenit una majoră pentru specialiștii în climă pe măsură ce lumea se confruntă cu o urgență climatică din ce în ce mai profundă.
”Există diferite componente în algele marine care interferează de fapt cu procesul în care este produs metanul”, spune un membru al echipei de la Institutul James Hutton Gordon McDougall.
Cercetătorii de la Universitatea din California au publicat rezultatele unui studiu care arată că „un pic de alge marine în hrana pentru bovine ar putea reduce emisiile de metan de la bovinele de carne cu până la 82 la sută”.
Plantele marine sunt o sursă bună de minerale, vitamine și acizi grași omega – 3 și ar putea să înlocuiască parțial soia. Soia este utilizată des în dieta animalelor, culturile de soia fiind legate și de defrișări.