Este vorba despre preţul unui aliment, care la începutul anului 2022 a trecut de 10 lei/kg. Astel că a crescut de la 3% până la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în funcţie de gramaj, tip sau producător, ne arată datele colectate de ZF de la jucători din piaţa de morărit şi panificaţie, dar şi din retailul modern.
Este vorba despre pâinea albă, al cărei preț trece de 10 lei/kg la începutul anului 2022, crescând de la 3% până la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Avem o creştere în 12 luni de 2,8% la preţul pâinii, pentru că atât a putut suporta consumatorul. Pe raft, preţurile au crescut între 6% şi 10% pentru specialităţi, deoarece grâul de panificaţie este la maxime istorice, de 1.400 lei/tonă în portul Constanţa, iar ureea este, în medie, 4.000 de lei/tonă“, a spus Ovidiu Bucătaru, CFO, Grup Şerban Holding, în cadrul emisiunii ZF Agropower.
În plus, indicele prețurilor la alimente, la nivel global, a înregistrat media de de 135,7 puncte luna trecută, spre deosebire de 134,1 în decembrie, conform raportului Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care se ocupă cu urmărirea modificărilor prețurilor internaționale ale produselor alimentare cele mai comercializate la nivel global.
Se pare că indicele uleiurilor vegetale a crescut cu 4,2% în ianuarie față de decembrie, iar asta înseamnă că s-a atins un nivel record. Dar asta nu este tot. Prețurile lactatelor au crescut și ele cu 2,4% pentru a cincea lună consecutiv, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate de laptele praf degresat și unt.
Și prețul cărnii a crescut în ianuarie, iar zahărul a fost singurra excepție de la regulă, deoarece a înregistrat o scădere de -3,1% față de luna precedentă, conform Reuters.
Prețurilor cerealelor au crescut cu doar 0,1%, porumbul înregistrând o creștere de +3,8%, iar asta pentru că a fost stimulat de îngrijorările legate de condițiile de secetă din America de Sud. Cu toate acestea, prețurile mondiale la grâu au scăzut cu -3,1% datorită recoltelor mari din Australia și Argentina.