În majoritatea cazurilor, diabetul poate fi prevenit sau ținut în frâu prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Dar nu e deloc ușor să te menții sănătos în zilele noastre, iar o glicemie crescută poate fi o amenințare serioasă. În ajutorul nostru vin studii care ne arată ce să mâncăm, dar mai ales ce să nu mâncăm, în special când vine vorba despre această boală.
Regimul alimentar pentru diabet este drastic, dar reușește să țină boala sub control. Alimentația pacienților care suferă de această afecțiune trebuie să fie diversificată și regulată: 3 mese principale și 2 gustări pentru a menține nivelul glucozei în sânge constant. Pe lângă tratamentul medicamentos, tratamentul dietetic are o importanță deosebită în toate tipurile de diabet zaharat.
De asemenea, dieta recomandată în diabet trebuie să fie completată de un program zilnic de exerciții fizice, care să stimuleze activitatea metabolică și să prevină surplusul de greutate. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a întocmit o listă cu alimentele pe care persoanele care au diabet trebuie să le evite.
Lista de alimente
Nivelul glucozei din sânge trebuie controlat permanent și menținut în stare de echilibru, în caz contrat ne putem trezi într-o zi că suntem diabetici și atunci ne vom confrunta cu o afecțiune serioasă. Pentru micul dejun, experții ne recomandă o combinație de carbohidrați cu proteine, de exemplu, cereale cu lapte. Morcovii, roșiile, salata, ceapa sau castraveții au, practic, indice glicemic zero, de aceea nu au impact negativ asupra glicemiei și pot fi consumate cu încredere.
Un alt aspect care trebuie marcat ar fi să nu confundăm legumele cu leguminoasele. În categoria celor din urmă intră fasolea, mazărea, lintea, soia și năutul, pe care le puteți introduce în alimentație din belșug, pentru că se digeră lent, crescând încet glicemia.
Contrar părerii generale că pastele îngrașă, ele au indicele glicemic relativ scăzut, ajutând la reducerea glicemiei, a poftei de mâncare și a tendinței de îngrășare. Un consum moderat de paste este acceptat, fără a face rău glicemiei. Alimentele cu indice glicemic ridicat trebuie consumate singure sau alături de cele cu indice glicemic mic. De exemplu, nu combinați cartofii sau orezul cu pâinea, ci cu o salată de legume.