Un număr mare de magazine de discount și supermarketuri se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente. Piețele sunt goale, iar cetățenii au rămas fără o gamă largă de produse alimentare. Expozițiile cu fructe și legume în special sunt din ce în ce mai goale. În ce țară se petrece acest lucru.
Specialiștii avertizează că, în curând, ar putea reveni vremurile de cumpărături de panică și penuria de alimente de la începutul războiului din Ucraina, de acum 12 luni.
În Germania și Marea Britanie, mai multe supermarketuri se confruntă cu rafturi goale și lipsa de aprovizionare de produse alimentare, relatează jurnaliștii de la publicația nemțească Derwestern.
Aldi și Tesco din Marea Britanie întâmpină dificultăți în obținerea proviziilor pentru expozițiile lor de fructe și legume.
Unele soiuri devin rare, astfel încât liderii pieței pot vinde clienților doar trei castraveți și un număr limitat de roșii, ardei, conopide și broccoli pentru fiecare client.
Cel mai mare producător de roșii avertizează deja despre blocaje până în luna aprilie 2023.
Mai presus de toate, comercianții menționează condițiile meteorologice extreme din Spania și Africa de Nord drept motiv pentru oferta insuficientă iminentă, acestea distrugând o mare parte a recoltei.
„Putem continua să ne asigurăm că piețele noastre sunt aprovizionate cu cantități suficiente”, au declarat oficialii supermarketurilor menționate anterior.
„Ca și alte supermarketuri, ne confruntăm cu provocări de aprovizionare pentru unele produse care sunt cultivate în sudul Spaniei și nordul Africii.
Am introdus o limită temporară de trei din fiecare produs pe un număr foarte mic de linii de fructe și legume, astfel încât clienții să poată ridica produsele pe care le caută.”, a specificat un purtător de cuvânt al retailerului Asda.
Citește și Lidl raţionalizează ouăle. Câte astfel de produse mai au voie să cumpere clienţii din Germania
Situația este alarmantă în Marea Britanie. De când cu faimosul Brexit, prețurile au crescut foarte mult, pe de o parte, din cauza importurilor și a taxelor vamale.
Pe de altă parte, există un deficit de personal pe segmentul alimentar, susțin oficialii. Cu toatea cestea, războiul din Ucraina și înrăutățirea schimbărilor climatice contribuie și ele la această problemă.
Valurile de căldură urmărite de perioadele de îngheț și vreme rea au afectat recolta. Prin urmare, este posibil ca prețurile la alimente să continue să crească în viitorul apropiat, spre nemulțumirea consumatorilor.
Citește și Țările din Europa unde s-au închis aproape jumătate din magazine. Situația e dramatică