Alimentele dăunătoare pe care le consumă toți românii. Ce greșeli facem zilnic

Alimentele dăunătoare pe care le consumă toți românii. Ce greșeli facem zilnic
Alimentele dăunătoare pe care le consumă toți românii

Organismul secretă sucuri gastrice diferite pentru a putea digera fiecare grup de alimente în parte, de la carne la făinoase. Când combinațiile alimentare nu fac casă bună, sucurile gastrice se neutralizează reciproc, așa că mâncarea stă mai mult în stomac și în intestinul subțire. Nedigerată, ea fermentează și putrezește, ceea ce ne afectează sănătatea. Iar aici apar indigestia, balonarea, crampele, arsurile sau durerile de stomac. Problema poate fi inexistentă dacă respectăm câteva reguli de bază.

Alimentele dăunătoare, zi de zi pe masa românilor

„Şi obiceiurile de a mânca între mese, aşa-zisul “ronţăit”, mâncatul pe “fugă, dar şi produsele care conţin cofeină stimulează creşterea secreţiei acide în stomac, irită zonele inflamate şi sporesc nivelul hormonilor de stres. Cel mai frecvent simptom întâlnit la cei care suferă de gastrită este durerea abdominală.

Alte semne sunt indigestia, balonarea, greaţa, vărsăturile sau o senzaţie de arsură la nivelul stomacului. Sânge în vărsături sau scaune negre pot fi semne de sângerare la nivelul stomacului, iar aceasta indică faptul că este posibil ca gastrita să se fi agravat şi să avem de-a face cu un ulcer. Indiferent de simptome, este foarte important să mergem la un specialist care să stabilească dacă este vorba de gastrită sau de ulcer”, a explicat doctorul Daniela Stan.

Alimente care trebuie evitate

  • alcool;
  • zahăr și dulciuri;
  • tutun;
  • alimente care conțin aditivi alimentari sintetici;
  • condimente picante, cum ar fi piperul, ghimbirul, chilli, curry;
  • băuturi carbogazoase;
  • oțet, prăjeli, pâine și în special aluaturi calde.

Alimente tolerate

  • lapte;
  • iaurt;
  • smântână;
  • cartof;
  • morcov;
  • sfeclă roșie;
  • pătrunjel;
  • mentă;
  • fenicul;

„De asemenea, este indicat să introducem în alimentaţie leuştean, mărar, tarhon, pătrunjel , cimbrişor, varza cruda, ţelină, morcov, caise uscate, cereale încolţite sau germinate, coacăze, castane. Cei care suferă de gastrită pot consuma, de asemenea, ciorbe, supe din legume, legume la cuptor sau fierte, cereale cât mai multe, lapte, iaurt, compoturi”, completează medicul.

Bananele ne feresc de anemie, boli de stomac și luptă împotriva cancerului

Cercetătorii americani au descoperit că bananele pot avea efecte nebănuite asupra organismului uman. Unele dintre ele sunt cunoscute de români pentru că nutriționiști le recomandă ca parte a alimentației noastre zilnice. Un lucru normal, în condițiile în care aceste fructe au un conținut mare de proteine, fier și vitamine.

Pe de altă parte, au și un conținut ridicat de calorii față de alte fructe, dar tot ele pot să țină de foame multă vreme. Așadar, generatoare de energie, bananele sunt și recomandate în tratarea anemiei la persoanele care suferă de această afecțiune, fapt necunoscut de mulți români.

Urmăriți Playtech.ro și pe