Trei alimente care nu trebuie să-ți lipsească din casă. Este vorba despre trei surse de proteine și carbohidrați sănătoși, care ajută în lansarea unui stil de viață în parametri normali.
”Stil de viață sănătos” este un proces complex, ce necesită, în primul rând, încercarea înlăturării obiceiurilor nocive din viața noastră. Trebuie să avem grijă la multe aspecte. Unul dintre cei mai importanți: coșul de cumpărături.
Leguminoase
Pe lângă pește, leguminoasele sunt o sursă semnificativă de proteine slabe pentru cei care adoptă o dietă mediteraneană. Ele reprezintă prima opțiune pentru vegetarieni sau vegani. Este vorba de linte, năut și toate varietățile de fasole; toate sunt bogate în proteine și fibre.
Nuci/semințe
Ele sunt printre cele mai nutritive grupe de alimente de pe planetă, preferate în țările mediteraneene ca surse sănătoase de proteine și grăsimi.
Legume
Este cunoscută importanța prezenței legumelor proaspete în dieta zilnică, dar nimeni nu neagă faptul că nu toate sunt delicioase. Pentru a le da o altă nuanță, poți adăuga oricând peste ulei de măsline și ierburi aromatice.
„Trebuie să înțelegem faptul că sănătatea este un echilibru între cele trei planuri: fizic, psihic și mental-emoțional. Dacă, fără să ne dăm seama, neglijăm unul dintre aceste trei palnuri, cu siguranță se va produce un dezechilibru general, care ne va afecta sănătatea.
Când ne referim la obiceiuri nesănătoase ne îndreptăm privirea, evident, spre alimentația nesănătoasă. Asta înseamnă o alimentație dezechilibrată. În primul rând, ar trebui să eliminăm unele alimente din dieta noastră, respectiv tot ceea ce înseamnă rafinat – paste albă, pâine albă – și să le înlocuim cu varianta lor integrală, care vine la pachet cu multe minerale și cu fibrele de care avem nevoie, pentru a evita diabetul și celelalte boli asociate diabetului. De asemenea, un lucru important este să eliminăm și zahărul alb, considerat cel mai puternic drog, pentru că dă dependență de la prima folosire.
Ar trebui, apoi, să introducem în alimentație fructe cu indice glicemic scăzut. De asemenea, să consumăm carbohidrați, tot cu indice glicemic scăzut. Putem introduce leguminoase, legume, fructe. Dintre cele mai bune sunt fructele de pădure. Eu recomand și varianta lor congelată, chiar dacă unii oameni se feresc de ea. Uneori, ele sunt chiar mai bune decât cele proaspete, fiindcă cele din urmă își perd în fiecare zi, după ce sunt rezoltate, cam 20-25% din vitamine”, a explicat nutriționistul Mario Popescu, la ”Vorbește lumea”.