Există unele produse care îți pot îmbunătăți vederea. Cu ajutorul lor, îmbătrânirea ochilor poate fi încetinită, potrivit specialiștilor din domeniul sănătății. S-a dovedit că anumite substanțe nutritive, precum vitaminele A, C, E, acizii grași esențiali omega-3 și zinc, sunt benefice pentru ochi. Află mai jos care sunt alimentele care îți mențin ochii sănătoși, de fapt.
Alimentele bune pentru vederea ta. De-a lungul timpului, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au o dietă bogată în vitamine și minerale sunt asociate rareori cu anumite afecțiuni de sănătate. Printre acestea se numără și tulburările sau defectele de vedere. Ele pot fi ținute sub control, dacă în alimentație sunt introduse câteva alimente de bază.
Să începem prin a explica ce sunt, de fapt, luteina și zeaxantina. Cele două substanțe sunt depozitate în ochi și acționează la nivelul acestora precum doi antioxidanți. Ele neutralizează acțiunea radicalilor liberi, responsabili de degenerarea celulară. Prin urmare, luteina și zeaxantina stimulează sănătatea ochilor.
Deseori, luteina și zeaxantina se regăsesc în produse precum fructe sau legume de culoare închisă. Cel mai recomandat este ca acestea să fie consumate în starea lor proaspătă. Cantități semnificative de luteină și zeaxantină au fost descoperite în kiwi, struguri, spanac, suc de portocale, dovlecei.
Și portocala, mango, pepene, prunele, piersicile, mazărea sunt surse bogate de luteină și zeaxantină. Specialiștii din domeniul sănătății recomandă tuturor consumatorilor, în mod special celor cu probleme de vedere, să încorporeze în programul lor alimentar astfel de produse.
Pe lângă luteină și zeaxantină, pentru care este recunoscut și broccoli, acesta din urmă conține și betacaroten. Organismul uman transformă acest pigment în vitamina A, care stimulează sănătatea oculară. Cu ajutorul ei, se poate produce întârzierea apariției cataractei și a degenerării maculare. Îți îmbunătățește vederea!
Este important, totuși, felul în care se gătește broccoli. Dacă îl fierbem, numărul vitaminelor și mineralelor de care am putea să beneficiem se reduce considerabil. Cel mai bine este ca această legumă să fie gătită la aburi, la microunde sau să fie preparată sub formă prăjită.
Pe lângă fructele și legumele anterior amintite, este bine să consumăm și morcovi – mai ales dacă avem probleme de vedere! Ai auzit vreodată zicala „Mâncând morcovi, vei ajunge să vezi pe întuneric”? Într-o anumită măsură, este adevărată. Totul, datorită cantității mari de vitamina A pe care o prezintă morcovii.
Așa cum ați observat mai sus, citricile reprezintă alimente foarte bune pentru sănătatea oculară. Portocalele, grapefruiturile, lămâile și fructele de pădure sunt bogate în vitamina C. Știm deja cu toții că aceasta are proprietăți antiinflamatorii. Specialiștii din domeniul sănătății încurajează cât mai multe persoane să consume produse bogate în acest nutrient.