Alimentele care îți blochează creierul. Prof. Dr. Vlad Ciurea spune că trebuie să renunțăm la ele

de: Ștefan R. Apostol
04 10. 2022

Alimentele care îți blochează creierul! Te-ai încărcat cu fructe de pădure colorate, ai ronțăit nuci și ai mâncat somon. Prof. Dr. Vlad Ciurea a vorbit recent, la podcastul lui Cătălin Măruță, de alimentele care îți blochează creierul, și de care ar trebui să scapi. Dacă te-am făcut curios, citește mai departe să vezi care sunt alimentele care îți blochează creierul.

Cele mai proaste alimente pentru creierul tău, în opinia nutriționiștilor

Când vine vorba despre ce să mănânci pentru a-ți menține creierul în formă maximă, este de fapt un pic mai simplu. Ceea ce este bun pentru restul corpului este bun și pentru creierul tău.

Umple-ți farfuria cu alimente integrale, mai multe plante decât alimente de origine animală și multe produse colorate ajută foarte mult.

De fapt, modelele dietetice generale care dau prioritate alimentelor pe bază de plante sunt legate atât de o mai bună funcționare a creierului.

Alimentele pe bază de plante, sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanți. Conțin grăsimi sănătoase care vă susțin creierul pe toată durata vieții. Dieta generală contează cel mai mult.

Dar, există unele alimente care pot da creierului un impuls suplimentar, și câteva care ar trebui să fie limitate. Și pentru că suntem la capitolul alimentelor care nu fac bine creierului, iată câteva dintre ele:

1. Carnea roșie face parte din alimentele care îți blochează creierul

Probabil că nu este o surpriză faptul că ar trebui limitată carnea roșie pentru o mai bună sănătate a creierului. Atât riscul de accident vascular cerebral, cât și cel de boli neurodegenerative, precum demența și Alzheimer, pot fi influențate.

Carnea roșie este bogată în grăsimi saturate care pot duce la acumularea de plăci în creier. Cercetările au arătat că persoanele care schimbă carnea roșie au performanțe cognitive îmbunătățite.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați complet la toată carnea roșie. Mențineți consumul sub 300 de grame pe săptămână. Luați în considerare posibilitatea de a schimba carnea roșie cu pește, fasole sau tofu la unele mese.

2. Renunță la băuturile îndulcite cu zahăr

Aveți nevoie de un alt motiv pentru a reduce din dulciuri? Dietele bogate în zahăr au fost legate de boala Alzheimer, demență și scoruri cognitive mai mici. Băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă cea mai mare parte din aportul de zahăr adăugat în dietă.

Se recomandă ca femeile să își limiteze aportul de zahăr adăugat la mai puțin de 24 g pe zi, iar bărbații la mai puțin de 36 g pe zi.

Așadar, renunțați la zahăr și luați un seltzer aromatizat, dar neîndulcit. sau infuzați apa cu fructe proaspete, citrice sau ierburi, pentru o băutură răcoritoare, ușor dulce, fără tot zahărul.

3. Alcoolul, unul din alimentele care îți blochează creierul

Deși ai impresia că o băutură alcoolică îți poate îmbunătăți starea de spirit și te poate ajuta să te relaxezi, consumul regulat de alcool face probabil mai mult rău decât bine.

Cercetările arată că consumul de alcool poate avea un efect dăunător asupra sănătății creierului și a funcției de memorie. Acest lucru este valabil mai ales în cazul unui consum cronic și excesiv de băuturi alcoolice.

Mai mult, băutura care este bogată în zahăr și aditivi îndulciți tinde să fie mai dăunătoare pe termen lung asupra memoriei și sănătății creierului, spun specialiștii. Cercetările sunt clare: mai mult de un pahar pe zi este dăunător pentru creier.

4. Spune pas la alimentele procesate

Dietele bogate în alimente procesate sunt legate de o serie de rezultate negative pentru sănătate. Sănătatea creierului tău nu face excepție.

Mai multe studii au legat dietele occidentale, care tind să conțină o mulțime de alimente procesate, prăjite și fast-food, de deteriorarea cognitivă și de scoruri mai slabe la memorie și învățare.

Pe de altă parte, se știe că atât dieta MIND, cât și cea mediteraneană, care conțin puține alimente procesate și prăjite, sunt cunoscute ca fiind protectoare.

În plus, un consum mai mare de alimente procesate a fost legat de un risc crescut de accident vascular cerebral.

Ce spune Prof. Dr. Vlad Ciurea despre alimentele care îți blochează creierul

Printre alimentele care îți blochează creierul, surprinzător, se numără și celebri mici. sau cel puțin așa declară dr. Vlad Ciurea în podcastul lui Cătălin Măruță:

„De la o anumită vârstă, consumul de mici trebuie redus sau chiar eliminat din alimentație. Cârnatul trebuie scos, cârnatul gras.

Sunt mare amator de mititei, dar, după această vârstă, cu măsură. De poftă. Nimeni nu spune că de poftă nu avem voie”, a precizat Prof. Dr. Vlad Ciurea în cadrul podcastului lui Cătălin Măruță pe YouTube.

Concluzie

Ceea ce mănânci joacă un rol important în sănătatea creierului, de la memorie și învățare până la riscul de boli cognitive. Umple-ți farfuria cu alimente care stimulează creierul și limitează-le sau evită alimentele care pot face ravagii. Dar cel mai important este să te cconcentrezi pe o dietă generală plină de mai multe plante și mai puțină carne, zaharuri adăugate și alimente procesate.