Gospodinele dau zor cu gătirea mâncărurilor de Ziua Națională a României. E mare pericol, însă! Specialiștii avertizează cu privire la produsele pe care le consumăm. Unele pot să aibă efecte cu adevărat devastatoarea asupra organismului. Află în rândurile de mai jos care sunt alimentele care îți afectează sănătatea la masa de 1 decembrie.
Fasolea, cârnații, micii se numără printre principalele produse pe baza cărora se pregătesc mesele de 1 decembrie. Gospodinele prepară cele mai gustoase și savuroase feluri de mâncare de Ziua Națională a României. Majoritatea se bazează pe produse de origine animală, deși suntem încă în post.
Cele mai multe bucătărese gătesc fasole cu ciolan, simbolul culinar al Zilei Naționale. Este o rețetă simplă și rapid de gătit, dacă știm să folosim fasolea potrivită pentru această mâncare. Gospodinele experimentate recomandă să punem la fiert fasole cu bob mic, ușor dulceagă, pentru a o găti cu ciolan.
Revenind, mâncărurile ce se pun pe masă de 1 decembrie prezintă un pericol uriaș pentru sănătate. Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor au tras un semnal de alarmă în acest sens. Specialiștii au arătat că au o cantitate mult prea mare de sare și, de asemenea, foarte multe E-uri.
Analizele cu pricina au fost realizate pe baza unui proces de scanare a produselor. Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor au cercetat fiecare aliment care compune, în mod tradițional, masa de 1 decembrie. Au introdus toate alimentele în aplicația InfoCons. Aici, sunt expuse toate informațiile referitoare la numărul E-urilor alimentelor și nu numai.
„Prin adăugarea produselor care alcătuiesc masa de 1 Decembrie în lista de produse salvate, avem posibilitatea printr-o simplă bifare a produselor, să aflăm cantitatea totală de sare, de zahăr, numărul total de aditivi alimentari (E-uri), dar și de câte ori se repetă aceștia în produsele selectate”, au mai explicat reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor.
O masă simplă e concepută pe baza unor produse cu minimum 68 de E-uri în compoziție, au arătat specialiștii de la Protecția Consumatorului Mai mult, aceasta are de cinci ori mai multă sare decât limita recomandată.
O masă simplă, de 1 decembrie, este compusă din: fasole și cârnați, mici, muștar, ketchup, maioneză, bacon, pâine, suc tip ceai, bomboane. Acestea ating până la 68 de E-uri, pentru 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru 100 de grame de produs, potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor.
Analizele sunt cel puțin surprinzătoare, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul zilnic de doar 5 grame de sare.
Citește și: Fasolea pe care s-o alegi pentru rețeta cu ciolan. Secretul care îi schimbă gustul
Cel mai des întâlnite E-uri regăsite în produsele amintite mai sus sunt: E330, E300 și E950.