În sezonul cald, atunci când temperaturile ridicate sunt propice pentru dezvoltarea bacteriilor, este foarte important să ai grijă ce alimente consumi pentru a evita o toxiinfecție alimentară care îți poate crea o stare de disconfort. Specialiștii atrag atenția asupra alimentelor care conțin cei mai mulți microbi.
Atunci când te confrunți cu o infecție alimentară, simptomele deranjante sunt vărsăturile, durerile de stomac, lipsa poftei de mâncare, greață și multe altele. Potrivit specialiștilor, acestea nu persistă mai mult de 48 de ore și cedează odată ce sunt administrate medicamente corespunzătoare.
Pentru a evita aceste probleme de sănătate, este indicat să fii foarte atent la alimentele pe care le cumperi din piață sau centrele comerciale. Odată ce ai achiziționat alimentele, este important să le speli corespunzător și să le gătești la temperaturi mari, pentru ca bacteriile să dispară.
Potrivit celor de la csid.ro, carnea de pui, mezelurile, peștele, orezul, laptele, anumite fructe și legume proaspete sunt câteva dintre alimentele care pot determina toxiinfecție, în anumite circumstanțe.
Nu este de mirare că specialiștii trag un semnal de alarmă asupra spălării eficiente a fructelor și a legumelor. Acestea pot conține bacteria Listeria, ce se găsește, de obicei, pe coaja pepenelui.
De asemenea, fructele de pădure proaspete și congelate, precum zmeura, murele, căpșunile și afinele, pot conține viruși și bacterii dăunătoare, în special ale virusului hepatitei A.
Este recomandat să speli cu atenție caserola cu fructe, înainte de a le mânca. Deși sunt bogate în antioxidanți și au un gust extrem de bun, fructele de pădure trebuie curățate în 2 sau 3 ape, înainte de a fi consumate.
Legumele și verdețurile sunt o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară, mai ales atunci când sunt consumate crude.
Cele mai periculoase sunt salata verde, spanacul, varza, țelina, roșiile, conopida, castraveții, pătrunjelul, broccoli și castraveții. Acestea pot fi contaminate cu bacterii dăunătoare.
Unul dintre alimentele preferate ale românilor, carnea de pui conține două tipuri de bacterii, Campylobacter și Salmonella, care se găsesc în intestinele păsărilor.
Studii din Marea Britanie, SUA și Irlanda au constatat că 41-84% din puiul crud vândut în supermarketuri era contaminat cu bacterii Campylobacter și 4-5% era contaminat cu Salmonella.
Ratele de contaminare cu Campylobacter au fost ușor mai scăzute în cazul cărnii de curcan, variind de la 14% la 56%, în timp ce rata de contaminare a cărnii crude de rață a fost de 36%.
Mezelurile sunt la fel de toxice, deoarece pot conține bacteriile Listeria și Staphylococcus aureus.