Alimentele care constipă bebelușii. Nu trebuie să îi hrănești cu ele, sub nicio formă

Alimentele care constipă bebelușii. Nu trebuie să îi hrănești cu ele, sub nicio formă
Alimentele care constipă bebelușii. Nu trebuie să îi hrănești cu ele

În primii ani de viață, copiii au nevoie de o dietă bazată pe lipide, deoarece creșterea lor, inclusiv dezvoltarea creierului, a sistemului nervos și multiplicarea de celule din organismul lor are nevoie de acest substrat concentrat nutritiv care este format din grăsimi. O alimentație necorespunzătoare poate duce la diferite probeleme, cea mai întâlnită fiind constipația.

Constipația la copil, greșeală de alimentație

„Este un fenomen întâlnit în pediatrie destul de frecvent. În ultimii ani este accentuat de greșelile de alimentație. Constipația are, ca încadrare, o definiție legată de numărul de scaune emise în fiecare zi și de consistența lor. Obișnuit este să avem căte unul, maximum două, iar absența unuia este cea pe care o definim ca și constipație.

El diferă în funcție de vârsta. Sunt mai mulți factori care influențează acest lucru, de la sugarul care este alimentat la sân până la cel pentru care diversificarea s-a produs”, declară medicul primar pediatru Mihai Cafencu, de la Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara, pentru Televiziunea Medicală.ro.

Alimentele dăunătoare bebelușilor în primii ani de viață

Proteina din lapte

Proteinele din lapte, altele decât cele din laptele matern, pot cauza probleme, astfel că părinții trebuie să fie atenți atunci când trec micuțul pe formule de lapte praf. De multe ori, bebelușii chiar dezvoltă și o alergie la proteina din lapte, ceea ce ar putea avea ca rezultat constipația.

Orezul

Orezul și terciul de orez sunt recomandate bebelușilor încă din primele zile ale diversificării. Unii micuți nu reușesc însă să digere ușor aceste alimente, așa că pot deveni constipați.

Banana crudă necoaptă îndeajuns

O banană insuficient coaptă, ajunsă în stomacul unui bebeluș, poate cauza probleme gastrice și poate duce la constipație, afirmă medicul specialist pediatru Simona Pecec.

Alimentele care constipă bebelușii. Nu trebuie să îi hrănești cu ele, sub nicio formă
Piramidă alimentară

Brânza

Este sursa esențială de multe vitamine și minerale și este un aliment de bază pentru bebeluși. Cu toate acestea, are puține fibre și poate duce la apariția constipației.

Pâinea albă

Pâinea albă obținută din fâină obișnuită este o formă procesată a cerealelor și conține puține fibre, comparativ cu cerealele nealterate. Ea blochează o cantitate substanțială de fibre și poate cauza constipație la bebeluși.

Iaurt

Iaurtul conține bacterii bune care facilitează digestia, dar are și un efect de legătură asupra substanțelor din alimente și provoacă de multe ori constipație la copii.

Mere

Mărul este cunoscut ca un fruct care leagă scaunul. De fapt, el se oferă ca un remediu împotriva diareei. Merele coapte sau fierte la aburi pot duce la apariția constipației la bebeluși.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI