Pe 14 octombrie, creștinii ortodocși din toată țara o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ea este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar cu ocazia acestei sărbători, zeci de mii de credincioși merg la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele sfinte. Iată ce este bine să mănânci în această zi de sărbătoare.
Sfânta Parascheva este cea mai cunoscută dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se regăsesc pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din toată țara sunt închinate ei pentru a le ocroti. Este cinstită în fiecare an pe 14 octombrie, fiind cunoscută drept mare făcătoare de minuni.
Așadar, în fiecare an, la această dată, lăcașurile de cult ortodoxe de pretutindeni o prăznuiesc pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit ea este cinstită în Moldova, la Iași, acolo unde de altfel, se regăsește racla cu Sfintele Moaște de mai bine de 350 de ani.
Conform credinței populare, în ziua de 14 octombrie credincioșii obișnuiesc să bea must, care este și specific perioadei de toamnă. Acesta este simbolul bogăției și belșugului și reprezintă mulțumirea oamenilor pentru recolta de peste an.
În funcție de zonele din care provin, gospodinele pregătesc de Sfânta Parascheva diverse mâncăruri tradiționale asociate cu sărbătoarea, cum ar fi: plăcinte, colaci sau alte produse de patiserie. Ele se consumă alături de cei dragi, ori se împart între vecini.
Există, desigur, și credincioși care țin post de Sfânta Parascheva, chiar dacă nu este impus de Biserică, ei alegând să aibă o perioadă de curățare fizică și sufletească înainte se sărbătoare.
Potrivit credințelor străvechi, în această zi nu este bine să mănânci sau să dai de pomană bucate ce au forma sau asemănarea unei cruci. Printre acestea se numără nucile, castraveții sau pepenele roșu. De cealaltă parte, este bine să împarți celor sărmani must și vin din producția de anul acesta, pâine sau covrigi.
Cu ocazia acestei sărbători, se obișnuiește ca pâinea, lipia, covrigii sau colacii făcuți din grâu nou să fie dăruiți comunității în semn de milostenie, simbolizând generozitatea și bunătatea Sfintei Parascheva.
Totodată, cu ocazia acestei mari sărbători, se fac pomeni pentru cei care nu mai sunt printre noi și care nu și-au găsit liniștea sau au murit fără lumânare.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva. Ce trebuie să rostești pentru sănătate