Există o serie de alimente legale în SUA, însă pe care pe care alte țări le-au interzis. Americanii de rând se întreabă de ce nu procedează la fel și autoritățile lor, în contextul în care aceștia caută să mănânce sănătos, așa cum se mânca odată. De altfel, americanii au o vorbă care spune să nu mănânci nimic din ce bunica ta nu recunoștea ca a fi mâncare.
Americanii ar vrea să îi copieze pe europeni în ceea ce privește o serie de alimente care pe bătrânul continent au fost interzise, în timp ce autoritățile americane permit încă consumul lor la scară largă.
„În locuri precum Uniunea Europeană, legislativul a interzis aditivii care sunt potențial periculoși, în timp ce în Statele Unite, Food and Drug Administration este încă neinteresată de acest subiect”, scriu jurnaliștii americani.
Un nutriționist american renumit, Michael Pollan, își îndeamnă conaționalii „să nu mănânce nimic din ce bunica lor nu ar recunoaște ca fiind mâncare”.
Astfel, mic.com ridică problema unor hormonii de creștere sintetici, rBGH și rBST, care sunt aprobați pentru creșterea vacilor de către FDA din 1993. Vacile de lapte injectate cu acești hormoni suferă probleme semnificative de sănătate și defecte congenitale din cauza acestor hormoni. Comisia Europeană a interzis administrarea acestor hormonii la animale în anul 1981.
Coloranții alimentari Galben 5, Galben 6 și Roșu 40, provoacă hiperactivitate la copii și prezintă, de asemenea, riscuri de alergie și cancer. Cu toate astea, americanii folosesc acești aditivi alimentari pentru produsele din SUA, însă pentru produsele pe care le exportă în Europa nu folosesc acești coloranți, mai scrie sursa citată mai sus.
Interzis în locuri precum Europa și Japonia, BVO este un ingredient total acceptabil pe care americanii îl pot consuma în sucuri și băuturi răcoritoare. BVO este o substanță chimică derivată din uleiul vegetal care împiedică separarea aromelor de citrice în băuturile ambalate.
BVO a fost legată de pierderea memoriei și tulburări ale nervilor, însă niciun studiu de sănătate nu a demosntrat asta. Nu în ultimul rând, BVO este folosit la fabricarea soluțiilor ignifuge.
Azodicarbonamida (ADA) este un aditiv care se folosește în America la fabricarea pâinii, dar și a covorașelor de yoga. ADA este interzisă în Europa, dar se găsește în aproape 500 de alimente comune din magazine alimentare și din lanțuri de restaurante americane, în ciuda faptului că OMS anunță că substanța este posibil cangerigenă.
Un alt aditiv alimentar folosit de americani pentru producția de chipsuri, iaurt înghețat și multe alte produse este Olestra. Olestra a fost legată de boli gastrointestinale la copii, diaree groaznică la adulți și, de asemenea, s-a descoperit că crește pofta de mâncare, anulând complet beneficiul său principal, înlocuirea uleiului de gătit, această substanță neavând grăsimi.
Olestra, uneori denumită Olean, se regăsește în alimentele americane, însă este interzisă în Canada și țările europene.
Astfel, sfatul nutriționistului american Michael Pollan ar putea fi transformat în „nu mânca ce nu mănâncă europenii”.