Totul cu moderație este bun în teorie, dar nu și când vine vorba de alimentele pe care le consumăm zilnic. Unele dintre ele, din păcate, nu sunt tocmai ceea ce avem nevoie, astfel intrând în așa-numita listă a alimentelelor rele. Dar, nu vă impacientați, există și lista alimentelor bune, conform celebrului medic Mencinicopschi.
Așa cum există alimente bune pentru sănătatea noastră, există alimente rele. Nu sunt unul dintre acei nutriționiști care să spună: „Nu există alimente rele” și „Totul cu moderație” este în regulă.
Vă voi spune că dacă mâncați orice din când în când nu vă va perturba complet sănătatea. Dar asta nu înseamnă că biscuiții Oreo prăjiți nu sunt răi. Asta nu înseamnă nici că ești o persoană rea pentru că le mănânci.
În afară de acele momente aleatorii în care cu toții cedăm în fața așa-ziselor alimente rele. Celebrul medic Mencinicopschi a făcut o listă a acestor alimente rele, dar și a celor bune, astfel:
Prima pe lista profesorului este pâinea albă, despre care spune că nu se recomandă, pentru că are mult amidon. Tot la categoria pâine, Mencinicopschi pune pe listă și pâinea neagră, recomandând să fie din măciniş, total său integral, fără aditivi alimentari. Cea din faina albă, cu malţ torefiat nu este bună, spune eminentul profesor.
Un alt produs introdus pe list este fîina, despre care spune că se recomandă doar cea integrală. Faina albă are un index glicemic mare, mai spune profesorul. La fel și despre mălai, recomandarea profesorului Mencinicopschi fiind mălaiul integral din porumb, mălaiul instant având un indice glicemic ridicat.
Orezul, spune medicul, este bun prefiert, cu bobul lung, brun, și nu este indicat orezul alb. Cât despre lapte, profesorul Mencinicopschi mai spune că este recomandat laptele de dozator, fiert, UHT, nu este bun cel nefiert.
Tot din gama de lactate, iaurtul este recomandat, doar iaurtul natural alb. Nu este indicat cel cu zahăr, fructe sau arome. În lista profesorului regăsim și brânza, despre care spune că este bună cea de vaci, dulce, nu şi cea topită sau înlocuitorii de brânză.
Pentru că tot se apropie Paștele, profesorul Mencinicopschi spune că ouăle sunt indicate, dar cele ecologice, nu ouăle de raţă, care pot avea salmonella. Cașcavalul este bun cel natural, făcut din lapte. Recomandarea fiind să nu cumpărăm caşcaval feliat pentru sandvişuri sau cel care seamănă cu brânză topită.
Mencinicopschi mai spune că salamul se poate consuma cu moderaţie, nu mai mult de 10 g pe zi, din sortimente superioare, gen salam de Sibiu. „Evitaţi salamurile cu E-uri, conservanţi coloranţi, potentatori de gust, gelifianti, grăsime peste 20%; se recomandă citirea etichetei”, spune celebrul medic.
Pe lista profesorului mai sunt incluse alte alimente, precum cârnații, smântâna, margarina, anumite fructe, inclusiv ciocolata, despre care spune că se pot consuma, dar fără a face excese.
Pe aceeași listă, dar nu ultimul aliment, sunt incluși și biscuiții, despre care Mencinicopschi spune că pot fi consumaţi cei din faină integrală, bogaţi în fibre, fără E-uri. „Cei din faina albă, săraţi sau dulci, cu creme şi aditivi sunt nocivi. Citiţi etichetele”, este recomandarea aceluiași profesor.
Alte produse, precum murăturile, zahărul, uleiul, pastele, măslinele, ciupercile, sucurile și vinul, sunt recomandate de profesor, dar tot așa, cu moderație.