Unul dintre principalele lucruri pe care le facem vara este să consumăm alimente sau băuturi cu ajutorul cărora să ne răcorim. Mai ales în circumstanțele în care valorile termice continuă să atingă niveluri caniculare. Există o serie de alimente, însă, care trebuie evitate, potrivit specialiștilor din domeniul sănătății. Chiar dacă ele sunt recomandate în spațiul public, de fapt, nu trebuie consumate niciodată în perioadele toride. Evită acest tip de alimente vara!
Temperaturile în creștere sunt dăunătoare pentru organismul uman. Valorile termice record înregistrate în vara anului curent și condițiile meteo uscate pot lăsa corpul deshidratat. Nu este de mirare că incidența afecțiunilor de sănătate legate de căldură crește și ea odată cu creșterea mercurului.
De altfel, alimentele joacă un rol esențial în sezonul de vară. Dar nu toate alimentele de vară au efecte benefice asupra organismului. Există alimente consistente și bogate în calorii, consumate de publicul larg pe timp de vară. Ele oferă senzația de șatietate, însă nu moderează temperatura corpului.
Prin urmare, specialiștii din domeniul sănătății nu le recomandă să fie consumate pe timp de caniculă. Iată ce alimente sunt interzise pe caniculă:
Specialiștii din sănătate recomandă evitarea alimentelor picante în sezonul de vară, din cauză că acestea pot să afecteze starea de sănătate. Alimentele picante conțin în cea mai mare parte capsaicină. Aceasta este asociată cu o creștere a temperaturii corporale, de scurtă sau lungă durată. Creșterea temperaturii corpului conduce, ulterior, la transpirație excesivă, furuncule pe piele, deshidratare și îmbolnăvire.
De asemenea, dacă vrei să rămâi hidratat pe timp de vară, evită alimentele și/sau băuturile care elimină apa din organism. Specialiștii sunt vehemenți în legătură cu alimentele diuretice. Printre acestea se numără: cafeaua, ceaiul, sucurile, mango, feniculul, anghinarea și sparanghelul. Un alt lucru important este înlocuirea sării rafinate cu cea gemă, care prezintă o varietate de minerale, eficiente în prevenirea multor boli.
Nu în ultimul rând, cercetătorii recomandă să nu consumăm alimente bogate în proteine pe timp de caniculă. Care este motivul? Digestia proteinelor necesită ca organismul să depună mai mult efort. Acest proces produce, practic, căldură, în cadrul a ceea ce specialiștii numesc termogeneză.
Conform studiilor, poate fi nevoie de 50 până la 100% mai multă energie pentru a descompune proteinele, în comparație cu carbohidrații. Concluzia? Nu se recomandă să consumăm multă carne în timpul verii.