27 dec. 2021 | 12:17

Alimente care au termen de valabilitate prelungit. Nu trebuie să-ți faci griji că expiră prea repede

Utile
Alimente care au termen de valabilitate prelungit. Nu trebuie să-ți faci griji că expiră prea repede
Alimente cu un termen de valabilitate lung

Dacă intenționați să vă faceți provizii de alimente care au atât o durată de depozitare mai lungă, cât și o valoare nutritivă mai mare, există mai multe opțiuni disponibile. Legumele cu coaja groasă au cea mai lungă durată de depozitare. Multe alimente preambalate au un conținut ridicat de zahăr. Zaharurile adăugate ar trebui să reprezinte mai puțin de 10 la sută din totalul caloriilor zilnice.

Alimente cu un termen de valabilitate lung

În timp ce plănuiți să vă faceți provizii pe timp de iarnă, vă întrebați ce produse cu o durată de valabilitate mai lungă sunt cele mai sănătoase pe care să le adăugați în coșul de cumpărături și care sunt cele nesănătoase de care trebuie să stați departe. Deși unele alimente pot părea evidente, nu este întotdeauna ușor să faci diferența,  sau să faci alegerea cea mai sănătoasă.

Specialiștii spun că este important să țineți cont atât de termenul de valabilitate, cât și de valoarea nutritivă. Poate fi tentant să vă umpleți coșul cu prăjituri și bunătăți dulci pentru a vă distrage mintea de la factorii de stres cu care ne confruntăm cu toții, dar aceste alimente nu vă vor susține sistemul imunitar și nu vă vor face să vă simțiți cel mai bine.

În cele ce urmează vă prezentăm o listă de alimente ce au un termen de valabilitate mai lung și nu se vor strica, odată ce le depozitați în cămară.

1. Prune uscate

Cu un termen de valabilitate de un an, prunele uscate reprezintă o opțiune excelentă pentru a crește aportul de produse chiar și atunci când nu puteți ajunge la magazin. Consumul a 5 până la 6 prune uscate pe zi poate preveni pierderea calciului din oase. Fructele și legumele conservate și congelate sunt, de asemenea, alimente care merită avute în cîmara proprie.

2. Leguminoase

Leguminoasele, inclusiv lintea, năutul, fasolea și mazărea uscată, sunt alimente cu o medie de 8 grame de proteine la o porție de jumătate de cană. Reprezintă mai mult decât dublul proteinelor din quinoa, spun specialiștii nutriționiști. Acest lucru le face să fie una dintre cele mai bune surse de proteine de origine vegetală.

3. Dovleac de iarnă și varză

Atunci când căutați legume care au un termen de valabilitate îndelungat, cele care au o coajă groasă sunt cele mai bune. Dovleacul de iarnă are o coajă groasă. Face parte din categoria de alimente care poate rezista cel puțin câteva luni pe tejgheaua din cămară. Dovleacul de iarnă include totul, de la dovleacul butternut la dovleacul spaghete și dovlecei. Cât despre varză, aceasta poate rezista cel puțin o lună în frigider.

4. Paste de legume. Alimente cu aport nutrivit iarna

Poate fi tentant să te aprovizionezi cu cutii de orez alb și paste din făină rafinată, dar consumul prea multor astfel de alimente poate duce la creșteri nesănătoase ale nivelului de zahăr din sânge, spun nutriționiștii

În schimb, mergeți la secțiunea de alimente congelate pentru a vă aproviziona cu legume cu orez, cum ar fi conopida înăbușită, împreună cu legume spiralate pretăiate. Nu numai că aceste opțiuni economisesc timp cu pregătirea alimentelor, dar au o durată de depozitare mult mai lungă decât alternativele lor proaspete.

5. Ovăz

Ovăzul integral poate rezista un an sau doi în dulap și chiar mai mult dacă recipientul nu este deschis. Face parte din categoria de alimente care pot rezista mult timp în cămară.

6. Conserve de somon și ton, sunt alimente necesare iarna

Deoarece somonul și tonul sunt alimente pline de proteine și vor rezista mult timp în cămară, ar trebui să le adăugați pe lista de cumpărături.

Cumpărarea de carne slabă, carne de pasăre și fructe de mare și depozitarea lor în congelator le poate prelungi durata de valabilitate.

7. Supele la conservă. Alimente care sigur nu se strică

Stocarea de supă la conservă are sens, dar varietățile la conservă cu o bază de smântână sunt alimente  adesea încărcate cu grăsimi saturate, calorii și sodiu, sunt de părere specialiștii.

Ar fi bine să optați pentru opțiuni de alimente selecte pe bază de bulion etichetate „cu conținut scăzut de sodiu” care conțin proteine slabe, legume și cereale integrale, cum ar fi o supă minestrone cu conținut scăzut de sodiu.

Concluzie

Deși lista este una, relativ, scurtă, mai sunt și alte alimente care au un termen de valabilitate ridicat, în raport cu altele, mai ales când vine vorba de proviziile pe timp de iarnă. Important este să știți ce să alegeți și cât sunteți dispuși, totuși, să cheltuiți.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro