Secretul gemului de prune perfect. Cât trebuie lăsat la fiert, de fapt

Secretul gemului de prune perfect. Cât trebuie lăsat la fiert, de fapt
Rețetă pentru gem de prune

Cum poți să faci la tine acasă un gem de prune delicios? Acesta este extrem de des consumat de români. Cât trebuie să îl lași la fiert și la ce detalii trebuie să ai grijă în prepararea lui?

Rețetă pentru gem de prune

Românii adoră dulceața și gemul ce de obicei sunt făcute chiar la începutul sezonului de toamnă. Majoritatea consumă aceste preparate tradiționale făcute din căpșuni, gutui, nuci verzi, dar mai ales cele făcute din prune. Fructele din urmă sunt destul de ieftine, iar mulți au chiar la ei în gospodărie copaci.

Nimic nu este mai bun decât cornulețe cu gem, clătite calde sau gogoși pe care să le servești cu un fel de marmeladă dulce. De asemenea, este mult mai util pentru mame să le ofere copiilor un desert din cămara lor plină în loc să cumpere diverse produse de la supermarket-uri.

  • Ingrediente:

– două (2) kg de prune;
– 800g de zahăr;
– zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional);

Mod de preparare

Spală și curăță cu atenție fructele. Pentru această sarcină este util să le ceri ajutorul celor mici care cu siguranță se vor bucura de gemul făcut din mâinile lor. Trebuie să dai codițele jos individual, să le tai în două și să le dai jos sâmburii. Pune totul într-o cratiță cu fund gros alături de zahăul alb, zahărul vanilat sau esența de vanilie, ulterior bagă cratița în frigider pentru 2-3 ore.

După ce a stat la rece, pune totul la fiert la foc mare, iar la mijlocul preparării reglează flacăra la un foc mediu. Amestecă din când în când compoziția cu o lingură de lemn pentru ca ea să nu se lipească de fundul cratiței. Gemul se lasă la fiert până se leagă și are o consistență aproapiată de un aluat lipicios de brioșe, ulterior se lasă la răcit câteva minute bune și se pune în borcane curate și sterilizate.

Ele trebuie închise ermetic și lăsate cel puțin cinci minute cu fundul în sus. Multe dintre gospodine preferă să-i adauge un plus de textură și un gust deosebit punând în el și miez de nucă, dar în bucăți destul de mari.

  • Pentru dulceață de prune

TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 60 min
Gata in: 60 min

INGREDIENTE
2 kg prune
800 g zahăr
zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)

Poți să utilizezi rețeta de mai sus și în cazul acesta, doar că trebuie să o fierbi mai mult. Un plus pentru imagine ar fi dacă ai mai multă grijă la fructe și le lași mari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI