Amenzi record că au folosit înlocuitor de lapte. Pe cine a vizat ANPC

Amenzi record că au folosit înlocuitor de lapte. Pe cine a vizat ANPC

Peste 40% dintre cofetăriile, restaurantele sau patiseriile controlate de Ministerul Agriculturii şi Protecţia Consumatorilor foloseau grăsimi hidrogenate, în loc de produse din lapte. Ce amenzi au primit.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a efectuat contoale masive în Capitală și în țară, în ceea ce priveşte laptele comercializat dar şi produsele lactate. Este vorba de o reluare a controalelor făcute în 2018 pentru a evalua utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte.

Însă, în ciuda sancţiunilor aplicate anul trecut, au fost găsite în continuare nereguli importante în ce priveşte componenţa laptelui şi a produselor lactate, aspecte care nu se regăsesc pe etichetele produselor.

Ca urmare, reprezentanţii Ministerului Agriculturii și Protecţiei Consumatorilor au dat amenzi de peste 650 de mii de lei. Din cele 180 de uniţăţi verificate, patiserii, cofetării, pizzerii, 73 foloseau în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate.

„Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități  obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor”, potrivit ANPC.

Cât de periculoase sunt grăsimile hidrogenate

Grăsimile vegetale hidrogenate, sau grăsimile trans, au împânzit industria alimentară, producătorii le folosesc tot mai mult la fabricarea produselor pentru că sunt ieftine și aduc profit. Însă, astfel ei înșală consumatorii și le pun în pericol sănătatea, deoarece aceste grăsimi sunt nocive pentru organism, avertizează specialiștii.

Printre problemele cauzate de grăsimile vegetale hidrogenate se mai numără hipertensiunea arterială și dezvoltarea precoce a aterosclerozei. Unele studii au indicat inclusiv riscul mărit de a dezvolta maladia Alzheimer, cancerul la prostată și la sân, dar și diabetul de tipul doi.

Uleiul vegetal hidrogenat este mult mai ieftin decât grăsimea din laptele de vacă și le aduce un profit uriaș producătorilor de lactate. Uleiul de palmier, din care de regulă se obțin grăsimile vegetale trans, este 100% grăsime și are 884 calorii/100 g. Asta înseamnă că doar o lingură de ulei are 119 calorii.

Urmăriți Playtech.ro și pe