Alexandru Rafila, despre tichetele de vaccinare în 2022. Ce a anunțat ministrul Sănătății

Alexandru Rafila, despre tichetele de vaccinare în 2022. Ce a anunțat ministrul Sănătății
Regula intra in vigoare de anul acesta

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre câteva modificări în procesul de vaccinare. Prima dintre ele ar fi că cei care vor să se vaccineze o vor putea face, într-un viitor apropiat, doar la medicii de familie. Vor dispărea, așadar, centrele de vaccinare din orașe și cele amplasate temporar. De asemenea, o nouă măsură intră în vigoare în ceea ce privește vaccinul. 

Ce se întâmplă cu tichetele de vaccinare

Ministrul Sănătății a anunțat că se vor schimba lucrurile în privința vaccinurilor. Acum, cei care vor să își facă schema completă vor primi vouchere valorice. Alexandru Rafila spune că tichetele pentru vaccinare nu mai au niciun viitor. 

De fapt, acest mecanism a fost pus în aplicare pentru a stimula campania de vaccinare, însă tichetele nu au îndemnat prea mulți oameni să își facă cele două doze. 

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă tichetele pentru persoanele care se vaccinează cu schema completă vor mai fi acordate.

„Problema nu este a bugetului, există buget pentru acordarea lor. Au fost un element de stimulare, acum vă las pe dumneavoastră să apreciaţi dacă au într-adevăr un efect stimulativ.

Nu sunt un ajutor, ci era vorba de un element care să stimuleze vaccinarea. Vaccinarea s-a prăbuşit. O mie de oameni se mai vaccinează cu prima doză în România.

Nu cred că în momentul de faţă aceste tichete mai au un viitor, mai degrabă pentru că discutăm despre un mecanism care a fost pus pentru stimularea vaccinării, care, din păcate, nu a funcţionat în mod deosebit”, a afirmat Rafila.

„În perioada următoare vom discuta despre această posbilitate. Cred că ne vaccinăm ca să ne protejăm sănătatea, nu ca să luăm tichete”, a continuat el.

De unde se puteau lua tichetele

Voucherele de 100 de lei erau acordate persoanelor care încheiaseră schema completă de vaccinare. 

“Estimăm că voucherele vor putea fi distribuite în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie și ambulatoriile de specialitate începând cu luna octombrie.

Ordinul emis astăzi finalizează cadrul legal. Imediat după publicarea în Monitorul Oficial vom asigura resursele bugetare, după aceea tipărirea și distribuirea tichetelor de masă.” a declarant Cseke Attila, ministrul Sănătății la vremea aceea.