Alexandru Arşinel a murit amărât de Nicușor Dan. Edilul nu îi mai prelungise contractul la teatru: „Suntem prigoniți”

Alexandru Arşinel a murit amărât de Nicușor Dan. Edilul nu îi mai prelungise contractul la teatru: „Suntem prigoniți”
Alexandru Arşinel a murit amărât de Nicusor Dan. Ce neimplinire avea artistul

Alexandru Arșinel a murit amărât de Nicușor Dan. Marele actor s-a stins cu o mare neîmplinire, și anume, aceea de a nu fi fost înțeles pe deplin. Într-un interviu recent, actorul povestea că s-a simțit umilit, după ce actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a refuzat să-i mai prelungească contractul pentru funcția de consilier artistic la Teatrul Constantin Tănase, unde a jucat sute de piese și a deținut funcția de director.

Alexandru Arşinel a murit amărât de Nicusor Dan

Alexandru Arșinel a murit azi, la vârsta de 83 de ani. Actorul fusese internat la Spitalul Universitar din Capitală. Actorul a murit și cu o mare durere în suflet, după 60 de ani de activitate pe scena teatrului românesc.

Alexandru Arşinel devenise oficial pensionar, după ce actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, nu i-a mai prelungit contractul pentru funcția de consilier artistic la Teatrul Constantin Tănase, unde a jucat sute de piese și a avut funcția de director.

„Ne-a şocat efectiv faptul că fără să analizeze, fără să cerceteze a zis nu 6 luni, ci 2 luni. Eu rămânând ca şi colaborator, nu ca angajat. Am rămas surprins. E adevărat că veneam după o perioadă în care s-au întâmplat atâtea lucruri în teatru, nu s-a mai jucat.

A venit o serie întreagă de modificări, dar noi trăiam tot cu gândul la ceea ce avem de făcut pentru teatru. Încercând să urmăm drumul început am văzut că nu mai ajungem la un rezultat. De fapt, suntem prigoniți. Câteva luni de zile, am tăcut din gură că nu știam ce să zic.

Nu ni s-a mai întâmplat aşa ceva. Când ai actori de bază cu un anumit umor, calitate, îi lași să muncească atât cât pot.

Mă afectează! Mă afectează că o face nu numai cu mine probabil, că nu sunt eu moțul pământului. O face cu mulţi artiști pe care îi inhibă, îi presează, adică îi face să nu îndrăznească să facă mai mult. Mai ales că eu eram lăsat cu toată încrederea pe mâna unui mare artist Vasile Muraru care trebuia să facă toate legăturile.

Cred că el a suferit mai mult decât mine pentru că el știa ce are de făcut în continuare, în teatru. Eu am renunţat la postul de director în favoarea lui pentru că el reprezenta în mintea mea şi în gândurile mele şi ale publicului viitorul director al Teatrului de Revistă, ceea ce şi a ajuns. Deci merita cu prisosință.

Efectiv omul ăsta mă inhibă pentru că nu ştiu care este direcția gândirii sale. Nu s-a exprimat niciodată. Probabil că o să transpire ceva la un moment dat”, spunea Alexandru Arşinel.

Alexandru Arșinel a mai menționat atunci că își iubește mult meseria.

„Vreau să îi spun că iubesc meseria asta imens de mult şi că nu regret nimic din ce am făcut. Dacă vreodată își va da seama că ceea ce am făcut a fost şi bine să-mi arate un semn de recunoștința”, mai spunea regretatul actor.

Motivul pentru care nu i-a mai prelungit edilul contractul lui Alexandru Arșinel la Teatrul „Constantin Tănase”

La rândul său, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a dezvăluit motivul pentru care a decis să nu-i mai prelungească actorului mandatul de director artistic al Teatrului „Constantin Tănase”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, edilul a scris:

„Alexandru Arşinel a fost şi este actor colaborator la Teatrul ‘Constantin Tănase’. Adică, are un contract de colaborare cu teatrul, iar contractul este în curs. Până de curând era și directorul artistic (adică directorul adjunct) al teatrului. În urma informațiilor primite din teatru asupra activității sale ca director artistic, nu i-am mai prelungit acest mandat. A rămas cu contractul de colaborare cu teatrul, în calitate de actor”, menționa Nicușor Dan.