Alertă meteo. România, lovită de ciclonul care a devastat Europa. Ce se întâmplă cu vremea
Ieri vă anunțam că în Europa se întâmplă un fenomen climatic deosebit. Este vorba de furtuna Sabina care, deja, a lovit mai multe state europene, printre care Germania, Norvegia și Olanda, și se pare că efectele acesteia încep să se resimtă și pe teritoriul României.
Alertă meteo. România, lovită de ciclonul care a devastat Europa
Dacă până acum valul de aer rece veneau dinspre Câmpia Rusiei, acum, conform datelor meteo, valul de frig va veni dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană. În contra-punct cu aceste fenomene, meteorologii anunță că efectele acestui ciclon, în România va avea efecte diminuate și, în același timp, față de ceea ce se preconiza la prima informare, acum ANM ne anunță că ănorările se vor exinde dar , culmea, în loc să avem temperaturi scăzute, va fi exact invers. Temperaturile vor fi ridicate și vor ajunge la 12 grade celsius, acestea nefiind cele normale pentru intervalul în care ne aflăm.
Ce se întâmplă cu vremea
Fenomenul de încălzire, conform specialiștilor, se datorează pătrunderii pe teritoriul României a unui val de aer cald mediteranean, dar, în același timp, vor apărea și fenomene de precipitații aduse dinspre partea centrală a Europei, pe arii extinse la început, ca mai apoi să se diminueze aria de acoperire, în vestul, centrul și în partea de nord-vest a țării.
„Traversăm acum o perioadă în care vremea îşi schimbă radical aspectul o dată la două-trei zile, dar dacă ne uităm puţin în urmă am avut o foarte lungă perioadă în care, cel puţin din punct de vedere al precipitaţiilor, nu s-a întâmplat mai nimic. Nu este bine să avem nici astfel de blocaje atmosferice, aşa cum le numim noi, pentru că seceta este instalată în mare parte a ţării. Sigur că suportăm destul de dificil şi aceste treceri foarte bruşte, pentru că ne influenţează variaţiile de temperatură, apariţia precipitaţiilor, după o lungă perioadă de lipsă de precipitaţii.
Aceste variaţii se datorează unor factori la scară europeană, până la urmă. Nu este chiar ieşit din comun acest lucru pe parcursul iernii. Ceea ce aş spune că este mai ieşit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influenţe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puţin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aş spune că mai degrabă acest lucru este mai ieşit din comun. Ultimele două nopţi, care au fost foarte geroase în România, se explică prin influenţa – rară, în această iarnă – dinspre partea de est-nord-est a Europei, a explicat Florinele Georgescu, director executiv ANM.