Alertă meteo. Cod galben de vreme rea în România, ce a anunțat directorul ANM

Alertă meteo. Cod galben de vreme rea în România, ce a anunțat directorul ANM
Cod galben de vreme rea în România

Alertă meteo. Este de cod galben de vreme rea în România. Directorul ANM, Elena Mateescu a făcut anunțul. Ce se va întâmpla cu vremea în România, în următoarele zile!

Cod galben de vreme rea în România

Este cod galben de vreme rea în România. Conform directorului ANM, Elena Mateescu, vremea în țară se va răci în următoarele zile. Această răcire va aduce și episoade de instabiliatate atmosferică. Mai multe regiuni din țară se află deja sub incidența unor avertizări de meteo ANM de fenomene extreme.

„Până mâine dimineaţă, vorbim pentru partea de vest, nord-vest a ţării, de o atenţionare meteorologică de cod galben ce vizează averse torenţiale însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi cantităţi care pot depăşi 25-30 de l/mp, izolat chiar 40-50 de l/mp.

Deocamdată vorbim de o lună octombrie, a doua lună din această toamnă, apropiată de normal în ceea ce priveşte atât regimul de temperaturi, cât şi regimul de precipitaţii.

Se traduce printr-o probabilitate mai redusă să consemnăm fenomene de genul celor înregistrate în Statele Unite, dar nu excludem să avem perioade de instabilitate.

La fel cum spuneam, pe parcursul nopţii şi până mâine dimineaţă, după care mâine, în special în partea de vest, sud-vest a ţării şi în zona montană, vom vorbi şi de intensificări ale vântului pentru că mâine va fi în vigoare o atenţionare meteorologică, de asemenea de cod galben, ce vizează viteze la rafală de 55-65 de km/h, iar pe creste chiar 80-100 de km/h.

Aşa cum spuneam, răcirea de săptămâna vitoare, mai ales de marţi, este posibil să aducă precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, dar veştile sunt bune pentru că de joi vom consemna o încălzire şi sfârşitul de săptămână să aducă, din nou, valori apropiate de 24 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, potrivit Antena 3.

În plus, directorul ANM a prezentat şi prognoza meteo completă pentru luna octombrie în România.

„Pentru iarnă e prematur să ne pronunţăm. Până atunci, să vorbim puţin despre luna octombrie pentru că actualizările pentru intervalul lunii octombrie menţionează posibilitatea ca în fiecare dintre cele patru săptămâni să avem alternanţe de perioade mai calde, mai ales în partea de sud-est a ţării. Astăzi, octombrie a debutat cu temperaturi ce caracterizează o vreme de vară.

Mâine, aşa cum spuneam, în partea de sud-est vom depăşi 25 de grade. Marţi, răcirea va fi una semnificativă. Dacă astăzi am înregistrat cu valori cu peste 10 grade decât normalul termic al unei zile de 1 octombrie, cu siguranţă de marţi o să observăm valori cu zece grade mai coborâte pentru că maximele nu vor mai depăşi 20-21 de grade”, a mai spus specialistul.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Elena Mateescu a anunțat și vremea pentru săptămâna viitoare.

„Şi sfârşitul de săptămână va aduce, din nou, valori apropiate de pragul unei zile de vară, 24 de grade, în partea de sud-est a ţării. Următoarea săptămână nu prezintă schimbări semnificative, mai degrabă un semnal pentru temperaturi mai apropiate de normal şi cu o tendinţă a precipitaţiilor deficitară în special în jumătatea sudică, după care cantităţi apropiate de normal.

Nu ar părea, la acest moment, o lună octombrie care să ne pună probleme din punctul de vedere al condiţiilor meteorologice.

Iarna este încă departe. Ce putem să spunem din statistica datelor din ultimii ani, sau cel puţin din ultimii zece ani, ultimele trei ierni în ţara noastră, din 2019 şi până în 2022, au fost în top 5 cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice.

Aceasta nu înseamnă că tendinţa spre o iarnă normală, mai degrabă, spre o iarnă blândă, nu poate fi caracterizată şi de intervale în care să vorbim şi de minime de -10 grade în zonele depresionare”, a mai explicat directorul ANM.