Alertă meteo ANM. Vine prăpădul în România, vremea se schimbă dramatic

Alertă meteo ANM. Vine prăpădul în România, vremea se schimbă dramatic
Alerta meteo ANM

Alertă meteo ANM. Cum va fi vremea în România. Specialiștii în meteorologie anunță că în România se vor întoarce ninsorile, astfel că mai multe zone sunt vizate de fenomenele meteo extreme.

Alertă meteo ANM

Astfel, Elena Mateescu, directorul ANM a vorbit despre aceste fenomene meteo care urmează să se manifeste în țara noastră în perioada ce va urma.

”Într-adevăr, de astăzi de la ora 16, până duminică dimineaţa la ora 10:00 va fi o informare meteorologică ce vizează în special partea de nord şi centrul Moldovei, precum şi zona montană aferentă, acolo unde va ninge.

Vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă sau ploaie. Se va depune polei, dar în acelaşi timp şi ninsori moderate cantitativ care vor determina producerea unui strat nou de zăpadă şi cu cantităţi ce pot depăşi la nivel local 10-15 l/mp”, a anunțat Elena Mateescu, director ANM, conform Antena 3. 

Ce anunță meteorologii

Tot Elena Mateescu a continuat prognoza meteo:

„În această parte a țării vorbim de un proces de răcire, încât vorbim de temperaturi maxime care vor fi negative. Se vor situa sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Vor fi și intensificări ale vântului care vor înregistra la rafală, viteze de peste 80-90 km/h în special în zona Carpaților Meridionali, mai ales duminică și în cursul nopții de duminică spre luni.

Cât privește restul țării, mai ales partea de sud și sud-vest, chiar vestul țării, vorbim de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Maximele în următoarele zile vor depăși în aceste zone 16-17 grade Celsius, inclusiv în Capitală vorbim de valori maxime de 9-10 grade Celsius, iar începutul săptămânii viitoare chiar 13-14 grade Celsius. Așadar, amplitudini termice la nivel regional semnificative, dacă luăm în considerare zona de nord, nord-vest a țării, mai ales Moldova, așa acum am precizat, acolo unde vorbim de temperaturi maxime negative, spre -1 grad, chiar 0 grade în nordul Moldovei și nu în ultimul rând chiar și valorile minime, mai coborâte, spre -6, -7 grade Celsius”, a mai spus Elenea Mateescu pentru sursa citată.

Finalul acesta de săptămână aduce zile de iarnă veritabile în partea de nord-est a teritoriului, iar în restul țării temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologică. Cauza acestui contract termic din acest weekend este dată de o advecție de aer rece în păturile inferioare aale troposferei, dar avansul ei către sud și sud-vest se va opri în sudul Moldovei și în vestul Carpaților Orientali.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI