Alertă meteo ANM. Vin ninsorile în România, unde se va depune zăpada

Alertă meteo ANM. Vin ninsorile în România, unde se va depune zăpada
Alertă meteo ANM

Alertă meteo ANM. Vin ninsori în România. Iată unde se va depune zăpadă și ce au anunțat azi meteorologii. În plus, ANM a emis azi dimineață și o informare de ploi și vânt puternic, valabilă până marți seara.

Alertă meteo ANM

Deși mai este o lună până ce iarna își intră în drepturi, cel puțin calendaristic, iată că primele ninsori au fost anunțate deja în țara noastră. ANM a emis azi o informare în acest sens, potrivit căreia la munte este așteptată zăpadă, mai ales la peste 1400 de metri altitudine.

Avertizarea de ninsoare este valabilă în noaptea de luni spre marți și sunt vizați mai ales Carpații Orientali și Carpații Meridionali, acolo unde se va depune local un strat de zăpadă. De asemenea, marți, în a doua parte a zilei, vântul se va intensifica pe crestele montane și o să bată cu 60-70 km/h la rafală în zona Carpaților Meridionali, spulberând zăpada.

De asemenea, nici restul țării nu scapă de vremea rea, astfel că în centrul și sudul țării sunt vizate de ploi. ANM anunță că în sudul Transilvaniei, nordul Olteniei și al Munteniei o să plouă moderat. Cantitățile de apă o să depășească local 15-20 l/mp și izolat 25-35 l/mp.

De precizat este și că luna noiembrie va fi mai bogată în precipitații decât luna precedentă, iar vremea va fi mai mohorâtă, au anunțat specialiștii. Meteorologii anunță că temperaturile vor fi mai scăzute, mai ales în timpul nopții. Valul de are rece care vine din Rusia ajunge asupra România, iar asta se va simți și în termometre.

Cum va fi iarna 2021-2022

În nopțile senine, frigul devine pătrunzător, iar bruma și înghețul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed, dar și cele reci continentale care se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra României, așadar vremea se va menține închisă și umedă zile în șir. De asemenea, și valorile termice marchează o scădere considerabilă față de luna precedentă, au mai spus specialiștii ANM. Totodată, specialiștii anunță că valorile din termometre sunt normale pentru această periaodă și că nu vor fi temperaturi extreme nici în luna decembrie, atunci când media se estimează a fi de -1 grad Celsius.

Specialiștii ANM au astfel vești bune pentru români și spun că este posibil ca iarna 2021-2022 să fie una blândă, în ianuarie temperaturile nefiind cu mult mai scăzute față de luna decembrie.

Chiar și așa, mu vor lipsi ninsorile și episoadele de viscol, specifice sezonului rece, dar nu sunt anunțate temperaturi negative extreme, cel puțin până la ora actuală.