Suntem pe final de noiembrie, și cum era de așteptat, vremea se va înrăutății. ANM anunță schimbări drastice de temperatură și posibilitatea de precipitații sub formă de ninsoare, chiar și la nivelul Capitalei. Astăzi, 29 noiembrie 2020, ANM a emis Cod Galben de ninsori și fenomene de ceață în mai multe județe.
Ultima zi de weekend din noiembrie se anunță a fi una a schimbărilor drastice de temperatură. ANM a emis pentru astăzi două avertizări de Cod Galben de ninsori, în sud-estul și sud-vestul teritoriului. Județele afectate direct de acest Cod Galben de ninsori sunt județele Olt, Dolj, Tulcea și Constanța. În cele patru județe, vor fi fenomene de ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 metri.
La nivelul Capitalie, ANM anunță vreme rece, iar începând din această noapte vom avea parte de precipitații predominant sub formă de ninsoare. Se va depune strat de zăpadă, care va măsura în medie 3-5 cm și izolat posibil peste 5 cm. Vântul va sufla în general slab, iar temperatura maximă, pe parcursul zilei de luni, va fi de 0-1 grad. Deocamdată în București nu a fost emis nicio avertizare de tip Cod Galben de ninsori.
Pentru 29 noiembrie, în afară de cel patru județe afectate, nu s-au mai emis alte avertizări de Cod Galben de ninsori.
Începând din această noapte valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă. Temperaturile scăzute se vor resimți în regiunile vestice, nord-vestice și la munte. În rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Pentru începutul de săptămână ANM nu a emis încă nicio avertizre now-cast de Cod Galben de ninsori
Cantitățile de precipitații vor avea carcater excedentar în regiunile extracarpatice, dar mai ales în zona versanților sudici ai Carpaților Meridionali. În restul țării cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Vor exista mici diferențe, posibil local deficitare, în regiunile nord-vestice.
Administrația Națională de Meteorologie anunță că începutul iernii se va caracteriza prin ninsori asociate cu intensificări ale vântului ce determină producerea viscolului. Fenomenel vor fi resmițite, în special, în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei. Vom avea parte de ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie. În zona montană cantitățile de precipitații vor fi excedentare iar stratul de zăpadă depus va fi consistent.
Tot de mâine temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6 și 7 grade în aproape toată ţara, apropiată de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între -2 și 9 grade, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10 și 4 grade în majoritatea zonelor, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte, ploaie, lapoviţă şi ninsoare. Vor fi însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate cantitativ. De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, asociată cu burniţă şi local cu depunere de chiciură.