Alertă meteo ANM. Începând de vineri, vremea se va răci în toară țara. Spre finalul lunii noiembrie, temperaturile vor reveni la specificul perioadei, potrivit anunțului făcut de directoarea executivă ANM, Florinela Georgescu. Ce fenomen îi îngrijorează, însă, pe meteorologi. Toamna anului 2022 este diferită de cele anterioare.
Alertă meteo ANM. În ultimele zile, vremea în România s-a încălzit. Miercuri, meteorologii au înregistrat temperaturi record, în comparație cu specificul perioadei. Începând de vineri, 4 noiembrie, temperaturile vor scădea din nou, a anunțat directoarea executivă ANM.
Potrivit declarațiilor Florinelei Georgescu, valorile termice vor reveni la normal abia spre finalul lunii noiembrie. Atunci, temperaturile maxime nu vor depăși, probabil, 15 grade Celsius. Valorile termice minime vor scădea treptat. Potrivit analizelor efectuate de meteorologi, în luna noiembrie nu ne vom confrunta cu episoade severe.
Ce este îngrijorător este lipsa precipitațiilor. De la începutul toamnei, s-au manifestat ploi foarte puține. Nici în următoarele săptămâni nu se anunță cantități de precipitații importante. În general, luna noiembrie va fi deficitară, din acest punct de vedere, a spus directoarea executivă ANM.
În ceea ce privește sezonul de iarnă, nu ne putem aștepta la un nivel de precipitații ridicat. Climatologic vorbind, precipitațiile nu sunt foarte abundente în perioada decembrie-februarie. Reprezentanta ANM a vorbit despre o medie de 30-40 de litri de apă pe metru pătrat. Totuși, asta nu înseamnă că în lunile viitoare nu vor fi ninsori și/sau temperaturi scăzute.
„Pentru luna decembrie, deja nu este ieşit din comun să apară temperaturi minime, în cursul nopţii, de sub minus -10 grade. Iar un ianuarie normal înseamnă cea mai rece lună din an. Poate aduce şi evenimente severe, de genul viscolelor. Acestea nu sunt excluse din niciuna din lunile de iarnă”, a explicat Florinela Georgescu.
Dacă vremea în această iarnă va fi ca în anii trecuți, cel mai probabil, cel mai abundent strat de zăpadă va fi înregistrat în zonele montane. Însă precipitațiilor vor lua forma ninsorilor abia începând din lunea ianuarie, este de părere directoarea executivă ANM. Am putea să ne așteptăm la manifestarea unor fenomene meteorologice specifice iernii și în primăvară. S-a mai întâmplat și în trecut, de regulă în luna martie.
A doua zi din luna noiembrie rămâne în topul celor mai calde zile din penultima lună a anului. La Calafat, Titu și Târgoviște au fost înregistrate valori termice maxime de până la 28 de grade Celsius, potrivit analizelor efectuate de către specialiștii în meteorologie.