Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză. Temperaturile mici cuprind toată România. Schimbare bruscă de vreme se datorează unui vortex polar care deja se face simțit în toată Europa.
Specialiștii nu vin cu vești bune deloc. Temepraturile sunt în scădere până la pragul de 3 grade Celsius. Desigur că frigul este normal sezonului în care ne aflăm, dar ceea ce este tulburător este faptul că maximele au fost mai ridicate decât normalul perioadei până acum. Vremea rea a pus stăpânire nu doar pe toată țara, ci pe toată Europa. Toamna și-a intrat lejer în drepturi, iar fenomenele extreme se fac simțite în toate regiunile. Ne-am bucurat de o vară prelungită, iar acum pare că trecem prea repede în perioada dintre toamnă și iarnă. Până la nămeți, mai avem de înfruntat vânt puternic și averse. Ploile încep chiar de azi, 15 octombrie, continuând să se țină în peisaj până cel puțin 18 octombrie.
Joi, 15 octombrie – Vântul va avea intensificări la munte, mai ales pe creste. Maximele se vor încadra între 16 și 24 grade Celsius, iar minimele între 5 și 15 grade Celsius.
Vineri, 16 octombrie – În vestul și nordul țării vom avea parte de valori termice care se vor încadra în jurul celor normale perioadei. Maximele sunt cuprinse între 15 și 25 de grade Celsius, iar minimele între 7 și 16 grade Celsius.
Sâmbătă, 17 octombrie – Specialiștii anunță temperaturi mult mai scăzute. Maximele se vor situa între 12 și 20 de grade Celsius, alături de minimele cuprinse între 3 și 13 grade Celsius.
Duminică, 18 octombrie – Mercurul din termometre arată în dreptul maximelor valori cuprinse între 10 și 16 grade Celsius, iar minimele se situează între 0 și 10 grade Celsius. Ultima zi de weekend aduce vânt slab și moderat, iar la munte ploaia se va transforma în lapoviță.
COD GALEB: „Valabil de la : 15-10-2020 ora 9:30 până la : 15-10-2020 ora 12:00 In zona : Județul Sibiu: Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Boița; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55…65 km/h”
„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”
Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme (Sursa: Digi24)