Alertă meteo ANM. Fenomene meteo extreme în țară, ce ne așteaptă

Alertă meteo ANM. Fenomene meteo extreme în țară, ce ne așteaptă
Anunț ANM. Urmează fenomene extreme

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță fenomene extreme în țară. La ce ar trebui să ne așteptăm în următoarea perioadă? Detalii despre vreme în tot teritoriul României.

Alertă meteo ANM. Fenomene extreme în următoarea perioadă

Fenomene neașteptate pentru perioada de început a primăverii! Specialiștii indică faptul că lucrurile sunt date peste cap și că urmează să avem parte în unele regiuni chiar și de multe tornade. Încălzirea globală vine din nou cu semne.

După ce anul 2020 a fost unul din cei mai călduroși, anul acesta a început cu a 433-a lună consecutivă cu temperaturi peste media normală. Un expert în fenomene meteo extreme a venit cu mai multe detalii. Potrivit expertului, schimbarea anotimpurilor aduce în România mai multe fenomene neașteptate în cursul verii, astfel vor da ochii cu tornade și inundații majore.

„Parcă lucrurile sunt date peste cap. Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură și incendii de vegetație, ci și vreme extremă de iarnă. Încălzirea globală afectează structura la scara mare a atmosferei, structura de vreme se modifică, în anumite regiuni avem valuri de căldură care să ducă la incendii de pădure, în altele avem aer arctic.

Schimbările climatice vor afecta poziția curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecționează sistemele de vreme. În funcție de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme”, a detaliat specialistul. Mai mult decât atât, temperaturi puțin mai joase decât cele normale vor fi și în perioada finalului lunii februarie și începutul lui martie.

„Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor”

De asemenea, acesta a spus și că România trebuie analizată în contextul european, așteptându-ne la mai puține fenomene extreme asociate sezonului rece și la mai multe asociate perioadei calde. În anumite regiuni de pe teritoriu vor fi precipitații excedentare, iar în altele deloc.

„Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor – furtuni care să ducă la inundații majore, tornade, grindină de mari dimensiuni. Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitații, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creșterea temperaturii medii globale și de schimbarea anotimpurilor generate de creșterea temperaturii medii globale”
Bogdan Antonecu, expert în fenomene meteo extreme (Sursa: digi24.ro)

Cei care merg zilele acestea la munte trebuie să se pregătească pentru 5 sau 6 grade Celsius în prima săptămână. Media valorilor va scădea ulterior în special în cea de-a doua săptămână a lunii unde vor coborâ chiar până la -6 sau -3 grade Celsius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI