Vremea din România se schimbă în următoarele zile, mai ales după ultima alertă meteo ANM emisă. În acest moment sunt cel puțin patru avertizări, două de Cod Galben și alte două de Cod Portocaliu, toate anunțând intensificări ale vântului și viscol puternic în mai multe regiuni din țară, deși, în prealabil, se anunțau valori termice ceva mai ridicate pentru perioada în care ne aflăm.
În această perioadă meteorologii urmăresc schimbările din stratosferă care ar putea declanșa o schimbare în modelul de vreme blândă de pe continetul european, inclusiv în estul Europei. Conform datelor meteorologilor, la câțiva kilometri deasupra Polului Nord, s-ar putea iniția în curând o reacție în lanț atmosferică care să declanșeze schimbări importante în ceea ce privește modelele meteorologice din emisfera nordică în următoarele săptămâni.
În locurile în care frigul și zăpada au rămas în mare parte absente, noile fenomene, spun specialiștii, ar putea declanșa o revenire a iernii. Cu toate acestea, încă nu este clar cât de semnificative sau de lungă durată ar putea fi schimbările, precum și unde și când anume ar avea loc acestea.
Cea mai mare parte a vestulși centrul Europei au scăpat până acum de furia iernii, cu excepția unor rafale arctice de foarte scurtă durată, dar majoritare în partea de est. Odată cu apariția semnelor de primăvară, de la pârtii de schi sterile la flori înmugurite, este normal să ne întrebăm dacă iarna s-a terminat deja. Dar există o șansă ca această reacție în lanț să oprească mișcarea spre primăvară, arată meteorologii.
Deși ne-am aflat în anotimpul iernii, temperaturi de peste 20 de grade au fost observate în multe țări europene, chiar și în Europa Centrală. Unele recorduri naționale și multe recorduri locale de temperatură pentru lunile decembrie și ianuarie au fost doborâte în mai multe țări, din Spania până în estul Europei. Cu toate astea, pe plan local, asistăm la schimbări de vreme considerabile, trcând de la valori cu minus la cele cu plus, în unele zone fiind anunțate 15 grade, și revenind la fenomene de viscol și vânt puternic.
Deși pentru acest final de weekend, cel puțin în zona de sud a României, erau anunțate valori de până la 15 grade, în cursul acestei dimineți aflăm de o nouă avertiare meteo ANM, și au fost emise patru avertizări, două de cod galben și alte două de cod portocaliu, iar zonele afectate, conform datelor din noua alertă meteo ANM, sunt zonele montane de peste 1.700 de metri, nord-vestul, nordul, centrul și local în sudul și în extremitatea de sud-est a țării, dar și județele Maramureș, Bistrița Năsăud, și Suceava, unde noua alertă meteo ANM spune:
„În intervalul 17 februarie, ora 20 – 19 februarie, ora 20 în zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, și Suceava, la altitudini de peste 1700 m, temporar va ninge viscolit, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă.
La altitudini sub 1700 m, temporar va ploua, prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă. În nordul, nord-vestul și centrul țării vor fi precipitații moderate cantitativ și pe alocuri se vor acumula peste 25…35 l/mp.”, se arată în noua alertă meteo ANM de astăzi.
Se pare că nu am scăpat încă de vântul puternic și fenomenul de viscol, mai ales în zona de munte unde, noua alertă meteo ANM spune că „ la altitudini mai mari de 1700 m, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări susținute cu rafale de peste 70…100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută.”