Alertă la granița României. Virusul care amenință 8 localități din țară
Pericol în apropiere de granița cu România. Cu doar două zile în urmă, Ungaria anunța Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar de gripă aviară înal patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 kilometri de granița de vest a țării noastre. În prezent, 8 localități din România sunt sub observație. Ce măsuri s-au luat și ce anunță ANSVSA, în rândurile de mai jos.
Alertă la granița României
Pe 18 ianuarie, Ungaria a notificat Comisia Europeană referitor la apariţia unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la mai puţin de 10 km de graniţa de vest a României, iar astăzi Satu Mare a intrat în alertă sanitară, 8 localități fiind sub supraveghere veterinară, potrivit anunțului făcut de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de raţe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg.
Efectivul afectat este de 37.462 de păsări. Autorităţile maghiare au iniţiat măsurile de urgenţă, înclusiv uciderea întregului efectiv de păsări şi implementarea conformă a zonelor de protecţie (3 km) şi supraveghere (10 km), aferente noului focar“, se menţionează în comunicat.
Zona de supraveghere (10 km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar include, potrivit sursei citate, include opt localităţi din judeţul Satu Mare, respectiv Boghiş, Domăneşti, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian şi Traian.
Citește și: Gripa aviară lovește iar România. Un a fost găsit un nou focar
Virusul care amenință 8 localități din țară
Pe cale de consecință, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a dispus, ca primă măsură, efectuarea recensământului şi examinarea clinică a păsărilor din exploataţiile cu palmipede, galinacee şi altele.
De asemenea, s-a întocmit un plan privind instituirea măsurilor în zona ținută sub supraveghere, care a fost trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare.
În contextul de față, toate DSVSA (Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.) judeţene au obligația de a transmite în regim de urgenţă către toţi fermierii din industria avicolă instrucţiuni punctuale referitoare la respectarea cu stricteţe a procedurilor generale şi specifice de biosecuritate.
„Acestea vizează cu precădere activitatea de dezinfecţie, precum şi gestionarea substanţelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de încălţăminte, de mâini şi rutiere de la nivelul exploataţiei comerciale de păsări, iar eficienţa acţiunilor de decontaminare trebuie verificată prin teste specifice cu rezultate conforme“, se mai arată în comunicat.