Cazurile de variola maimuței (monkeypox) din Marea Britanie s-au dublat într-o zi. În tot acest timp cresc temerile că boala se va răspândi în comunități. Secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid, a declarat că Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a confirmat încă 11 cazuri de variolă în Marea Britanie. Oficialul declară că majoritatea sunt descrise ca fiind ușoare.
Noile cazuri se adaugă celor nouă cazuri identificate anterior, iar cazul inițial s-a întors dintr-o călătorie în Nigeria.
„UKHSA a confirmat 11 noi cazuri de monkeypox în Marea Britanie. În această dimineață am informat miniștrii sănătății din G7 despre ceea ce știm până acum.
Cele mai multe cazuri sunt ușoare și pot confirma că am procurat doze suplimentare de vaccinuri care sunt eficiente împotriva variolei.”, declară Dl Javid.
Variola maimuței apare de obicei mai ales în Africa Centrală și de Vest, adesea în apropierea pădurilor tropicale. Boala virală este considerată endemică în Republica Democrată Congo, unde a fost descoperită pentru prima dată în anii 1970.
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, a fost identificată în mai multe țări non-endemice în ultimele săptămâni. Au fost descoperite cazuri, inclusiv în Italia, Portugalia, Spania, Canada și Statele Unite.
Potrivit Agenției britanice de securitate sanitară, simptomele variolei maimuțelor includ febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și frisoane.
Agenția face precizarea că se poate dezvolta o erupție cutanată. Specialiștii spun că poate începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv la organele genitale.
„Erupția se schimbă și trece prin diferite stadii și poate arăta ca varicela sau sifilisul, înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care mai târziu cade.”, spune Sajid Javid. Variola maimuței se transmite prin contactul prelungit față în față cu cei care sunt infectați cu virusul, adesea prin intermediul picăturilor respiratorii mari.
„Am anticipat că vor fi detectate și alte cazuri prin intermediul serviciilor noastre active de căutare a cazurilor cu serviciile NHS. Dar și prin vigilența sporită în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății.
Ne așteptăm ca această creștere să continue în zilele următoare și să fie identificate mai multe cazuri în comunitatea mai largă. În paralel, primim rapoarte cu privire la alte cazuri identificate în alte țări la nivel mondial.”, spune UKHSA.
La 7 mai, primul caz a fost confirmat în Anglia, iar la 14 mai au fost raportate alte două cazuri, aparent fără legătură cu cel inițial. Alte trei cazuri au fost confirmate la 16 mai. Trei dintre ele erau depistate în Londra și unul în nord-estul Angliei.
Potrivit UKHSA, toate cele patru cazuri noi au varianta vest-africană a variolei maimuței. Această variantă este considerată a fi mai ușoară decât cea din Africa Centrală. Primul caz a fost raportat la un pacient care a călătorit recent în Nigeria. Se pare că de aici ar fi contractat virusul.
Cu toate acestea, agenția spune că nu există nicio legătură între ultimele cazuri confirmate și călătoriile într-o țară în care variola maimuței este endemică. Modul în care acești pacienți au contractat virusul este în prezent în curs de investigare, conform declarațiilor preluate de Mirror.
NHS spune că variola maimuței este uneori confundată cu varicela. La fel ca varicela, variola maimuței provoacă o erupție cutanată care provoacă pete mici pline de lichid care ulterior devin cruste și pot lăsa cicatrici.
Cu toate acestea, varicela de maimuță face parte dintr-o familie diferită de virusuri decât varicela. Virusul variolei maimuțelor este înrudit cu virusul care a provocat odată variola la om.
Variola a fost declarată complet eradicată de către Organizația Mondială a Sănătății în 1980, ultimul deces cunoscut în Marea Britanie din cauza variolei fiind înregistrat în 1978.
Simptomele variolei maimuței apar, de obicei, între cinci și 21 de zile de la infectare și, de obicei, dispar în două până la patru săptămâni.
Simptomele inițiale includ temperatură ridicată, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, glande umflate, frisoane și epuizare.