Vremea se schimbă, și fenomenele meteo extreme sunt anunțe de ANm într-o nouă alertă de vreme rea, în peste jumătate din țară. În această nou alertă ANM sunt precizate și zonele vizate de codul galben.
După ce în ultimele 48 de ore am avut parte de coduri portocalii de caniculă și instabilitate termică accentuată, avem parte acum de o nouă alertă ANM de ploi și vijelii în peste jumătate de țară. La această oră sunt cel puțin două avertizări de cod galben, anunțând instabilitate atmosferică, precum și temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat.
„În intervalul menționat, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.
Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.”, anunțăa ANM.
Acest cod galben are valabilitate până mâine, 13 iunie, în jurul orei 6:00, dimineața.
Dar, cu toate că această nou alertă ANM anunță cantități importante de ploi, cel de-al doilea cod galben vorbețște în continuare de valori termice caniculare pentru zilele de 12 și 13 ale lunii, astfel că România se topește sub valul de caniculă.
Conform avertizării fenomenele vizează sudul teritoriului, în Muntenia, precum și Dobrogea și Oltenia, cu valori ce depășesc 34 de grade:
„În intervalul menționat, în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.”
Din păcate, ANM ne anunță că urmează alte zile de foc în România, iar valorile termice vor trece lejer peste pragul de 34-35 de grade în aproape tot teritoriul.
Pe lângă cel mai recent avertisment al șefului ONU, cele mai noi previziuni ale OMM oferă șanse egale, fie pentru condiții neutre, „fie pentru o tranziție către La Niña în perioada iunie-august 2024”, spun specialiștii.
„Sansele de apariție a condițiilor La Niña cresc la 60% în perioada iulie-septembrie și la 70% în perioada august-noiembrie,. Șansele ca El Niño să se redreseze sunt neglijabile în această perioadă.
La Niña se referă la răcirea pe scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial, împreună cu modificări ale circulației atmosferice tropicale, și anume vânturi, presiune și precipitații.”
Efectele fiecărui eveniment La Niña variază în funcție de intensitatea, durata, perioada din an în care se dezvoltă și interacțiunea cu alte moduri de variabilitate a climei. În multe locații, în special la tropice, La Niña produce efecte climatice opuse celor produse de El Niño.
Cu toate acestea, evenimentele climatice naturale, cum ar fi El Niño Southern Oscillation (ENSO), au loc acum în contextul schimbărilor climatice provocate de om, care cresc temperaturile globale, exacerbează fenomenele meteorologice și climatice extreme și au un impact asupra modelelor sezoniere de precipitații și temperaturi, aducând, astfel, o cupolă de aer cald peste Europa.
„Din iunie 2023, fiecare lună a stabilit un nou record de temperatură – iar 2023 a fost de departe cel mai cald an înregistrat vreodată.
Sfârșitul fenomenului El Niño nu înseamnă o pauză, în ceea ce privește schimbările climatice pe termen lung, deoarece planeta noastră va continua să se încălzească din cauza gazelor cu efect de seră care captează căldura.
Temperaturile excepțional de ridicate de la suprafața mării vor continua să joace un rol important în lunile următoare”, spune secretarul general adjunct al OMM, Ko Barrett.
Ultimii nouă ani au fost cei mai calzi din istorie, chiar și cu influența de răcire a unui La Niña multianual din 2020 până la începutul anului 2023. El Niño a atins punctul culminant în decembrie 2023, fiind unul dintre cele mai puternice cinci din istorie.