Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru zilele următoare. Meteorologii indică inundații în mai multe județe din țară. Află care sunt zonele cele mai afectate de noile fenomene care pun stăpânire pe aproape întreg teritoriul! Vremea se schimbă de la un moment la altul încă de la primele ore ale dimineții. Experții vin cu vești deloc bune pentru opt dintre județele din România.
Vremea se schimbă de la un moment la altul, iar meteorologii anunță acum cod galben de inundații. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au făcut un anunț îngrijorător pentru opt dintre județe.
Ieri a fost oficial prima zi de vară, dar între timp unele zone ale țării se pregătesc pentru fenomene aspre. Vremea rea este în toi în câteva județe.
Din moment în moment sunt așteptate averse cu caracter torențial. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor a specificat că din cauza precipitațiilor abundente înregistrate se pot produce scurgeri majore pe versanți, torenți, pârâie sau viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundații locale și creșteri de debite.
De asemenea, se pune problema și unei posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Ialomnița – bazin superior amonte S.H. Pucioasa, Cricovul Dulce – bazin amonte S.H. Moreni, Proviţa (afluent al Cricovului Dulce) – bazin superior, judeţele Dâmboviţa şi Prahova.
Sunt posibile depășiri ale Cotelor de atenție și pe râurile mici din bazinele hidrografice precum: Secaş (afluent al râului Târnava), Târnava Mare – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Mediaş – amonte S.H. Blaj, judeţele Alba şi Sibiu, Tazlău – bazin amonte S.H. Scorţeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scorţeni, judeţele Neamţ şi Bacău, Mureş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar – amonte S.H. Brănişca, judeţul Hunedoara.
Mai mult decât atât, experții sugerează oamenilor să nu meargă pe marginea râurilor care ar putea să se dărâme în orice clipă și nici prin apă, indiferent de mărimea ei. O viitură poate să vină în orice moment și să se ajungă astfel la o tragedie.
,,Interval de valabilitate: 2 iunie, ora 12 – 2 iunie, ora 23. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Zone afectate: conform textului și hărții. În intervalul menționat în zonele montane, local în Moldova, Transilvania, Maramureș, sudul Banatului și în zona continentală a Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Notă: Astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și în restul țării”, arată meteoromânia.ro.