Cod galben de inundații în România. Alerta hidrologilor în prima săptămână din 2022

Cod galben de inundații în România. Alerta hidrologilor în prima săptămână din 2022
Pentru ce zone a fost emis codul galben de inundații

Vremea este din ce în ce mai capricioasă în sezonul răcoros. Temperaturile îi sperie pe români, mai ales pentru că aceștia au parte atât de zile călduroase, cât și de zile în care trebuie să își schimbe planurile din cauza frigului. Hidrologii au emis un cod galben de inundații în țară.

Cod galben de inundații. Ce zone sunt vizate

Prima lună din an a venit cu anumite probleme din punct de vedere meteo. Câteva zone au fost vizate de către hidrologi pentru inundații, așa că românii au aflat că o să se producă fenomene meteo periculoase. Iarna nu este chiar așa de prietenoasă, chiar dacă și-a arătat latura blândă până acum.

Marți, începând cu ora 13:00 și până la ora 16:00, hidrologii au emis o avertizare de cod galben de inundații pentru râurile din bazinele hidrografice Tisa, sector aval la intrarea din țară, Vișeu, Iza, Lăpuș, din județul Maramureș, Tur, din județul Satu Mare și Someșul Mare, din județul Bistrița Năsăud.

Cu toate acestea, fenomene meteo periculoase se pot produce și astăzi, 5 ianuarie. Hidrologii au explicat că există o probabilitate și o intensitate mai mare în această zi pentru respectivele fenomene extrem de capricioase pe unele râuri din județele Maramureș și Satu Mare.

Ce probleme întâmpină românii în această iarnă

Ierna aceasta a venit cu o vreme destul de blândă, temperaturile termice înregistrate în timpul zilei fiind unele ridicate, asemănătoare cu cele din toamnă. Cu toate acestea, reprezentanții complexului de pârtii din stațiunea Păltiniș, județul Sibiu, nu sunt mulțumiți de aceste condiții.

„Ziua e toamnă, noaptea vine iarna. Cam aşa se schimbă anotimpurile sus la munte în ultimele zile, în cea mai ciudată iarnă din ultimii 10 ani. Deşi condiţiile în timpul zilei nu sunt chiar cele pe care le dorim, seara e altă poveste.

După ora 17,00 temperaturile scad uşor, zăpada se întăreşte, iar schiatul redevine o plăcere. Până în 8 ianuarie, instalaţiile de nocturnă se aprind în fiecare seară.

Instalaţiile sunt deschise până la ora 21,00, iar skipass-urile costă între 90 de lei pentru studenţi/elevi/pensionari şi 100 de lei pentru adulţi.

Iar de săptămâna viitoare, instalaţia de nocturnă va funcţiona în fiecare miercuri şi sâmbătă. Ne vedem şi când se lasă seara!”, au scris cei de la Arena Platoş Păltiniş, pe rețelele sociale.

Mai exact, cei pasionați de sporturile de iarnă nu se pot bucura de cele mai bune condiții în timpul zilei, mai ales pentru că această iarnă este considerată una extrem de bizară. Cu toate acestea, cei care vor să se bucure de puțină adrenalină aleg să meargă pe pârtii seara, când scad temperaturile.