08 mai 2019 | 09:25

O nouă alertă ANM de fenomene meteo neobișnuite pentru această dată! Vezi care sunt zonele afectate

Știri generale
O nouă alertă ANM de fenomene meteo neobișnuite pentru această dată! Vezi care sunt zonele afectate

Meterologii vin cu vești proaste legate de vreme. Deși suntem în luna mai, ANM anunță vreme de iarnă în câteva zone din țară.

Miercuri dimineața, vremea rea se întoarce în unele zone din țară. Până la ora 10:00, ANM a emis o atenționare cod galben. În județul Prahova, în zona de munte la peste 1.800 de metri se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 90…110 km/h.

Atenționarea vizează și județul Argeș și județul Dâmbovița, tot zonele de munte, la peste 1.800 de metri.

Vreme de iarnă în luna mai

Administrația Națională de Meteorologie a emis, în ultimele zile, mai multe avertizări de vreme rea cu fenomene meteo extreme.

Peste 3.900 de pompieri militari din 26 județe s-au aflat la datorie pentru a interveni în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate de fenomenele meteo extreme.

Au fost afectate județele Argeș, Bacău, Călărași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui. Popmpierii au evacuat apa din 2 subsoluri și din 137 de gospodării, fiind afectate 17 locuințe. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Cum se explică fenomenele meteo extreme precum tornada de la Călărași și gheața de pe A4

Meteorologii susțin că astfel de fenomene sunt rare în România. Dar ele se întâmplă, de regulă, primăvara sau toamna. Sau, mai corect spus, atunci când se face tranziția de la un anotimp rece la unul cald sau invers.

În aceste zile, temperaturile au fost extrem de oscilante. Au fost zile în care a fost extrem de cald, cu temperaturi de până la 30 de grade Celsius. Aceste valori nu sunt normale pentru această perioadă și, de obicei, ele prevestesc apariția unor situații extreme.

Ceea ce s-a și întâmplat. După temperaturi cu valori mai mare decât cele obișnuite perioadei, vremea a revenit la normal, dar tranziția nu s-a făcut fără efecte negative. Prin vestul țării, zilele specifice verii au fost urmate de furtuni și vijelii.

Fenomene și mai grave, precum tornada de la Călărași, sunt întâlnite, de obicei, în sud-estul țării, în zona Dobrogei sau a Bărăganului, spun specialiștii ANM. Tornada a avut loc în județul Călărași, vijelia cu grindină puternic s-a produs între Constanța și Ovidiu, așadar tot în sud-estul țării. Astfel de fenomene precum furtuni violente, ploi torențiale sau grindină de mari dimensiuni mai pot apărea în această perioadă și în alte zone ale țării.

Parteneri
E mare sărbatoare azi. Ce obișnuiesc creștinii să facă pe 11 octombrie. Tradiții și obiceiuri
Redactia.ro
Fără cafea sau duș dimineața. Cele 5 obiceiuri pe care dacă le aplici după ce te-ai trezit îți vor schimba restul zilei, conform Harvard
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Rețete ideale pentru fiecare zodie. Merită să le încerci săptămâna aceasta
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Cutremur în dosarul Caracal. Gheorghe Dincă, otrăvit. Cine a dat ordinul
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro