Avertizare ANM pentru 22 de județe! Fenomene meteo extreme! Care e situația în țară

FOTO: ISU Caraș-Severin

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru 22 de județe, care sunt vizate de fenomene meteo extreme. Până acum, vremea rea a făcut ravagii în 8 județe: drumuri naționale și gospodării afectate de inundații, localități rămase fără curent electric.

Peste 3.900 de pompieri militari din 26 județe s-au aflat la datorie pentru a interveni în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate de fenomenele meteo extreme. Au fost afectate județele Argeș, Bacău, Călărași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui. Popmpierii au evacuat apa din 2 subsoluri și din 137 de gospodării, fiind afectate 17 locuințe. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

3 drumuri naționale ( DN 2F, DN 11A și DN 15D) și 3 drumuri județene ( DJ 102, DJ 153C și DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor.

„Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în 5 localități din județul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situației, echipe de intervenție ale furnizorului de curent se află în teren.

La acest moment, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în județele Argeș, Neamț și Vaslui pentru degajarea apei și aluviunilor de pe carosabil ( DN 15D, DJ 159A și DC 26 ) și pentru evacuarea apei din 20 case și 24 curți.

În județul Vaslui, unde, din cauza depășirii cotelor de inundații pe râurile Bârlad și Gârboveta, pentru protecția populației din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Avertizare ANM pentru 22 de județe

ANM a emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru 22 de județe din nordul și centrul țării, valabilă până marți seara, la ora 23:00.

„În Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50…60 l/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină”, anunță ANM.

În zonele montane și trecător în Transilvania şi Subcarpaţii Moldovei, precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar zăpada va fi spulberată de vântul puternic la altitudini de peste 1.500 de metri. Vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI